Az olasz Öt Csillag Mozgalom interneten megszavazta a Draghi kormányt, de a párt kettészakadt

Külföld, 2021.02.11

Az Öt Csillag Mozgalomnak (M5S) az olasz kormányalakítással megbízott Mario Draghi támogatásáról tartott internetes szavazásán a résztvevők majdnem hatvan százaléka igent mondott csütörtökön, de a párt parlamenti tagjainak egy része így sem nem ad bizalmat a következő kormánynak.

Az Öt Csillag Mozgalom internetes felületén reggel tíztől este hatig rendezett konzultáció eredményeit közjegyző jelentette be a sajtónak.

A párt több mint 119 ezer regisztrált szavazójából több mint 74 ezren voksoltak. Több mint 44 ezren, ami 59,3 százaléknak felel meg támogatásukról biztosították Mario Draghi leendő kormányát. Több mint harmincezren nemet mondtak.

Vito Crimi, az M5S ideiglenes vezetője a párt által meghirdetett közvetlen demokrácia győzelmének nevezte a szavazást.

Az Öt Csillag Mozgalom korábban lemondta, majd csütörtökre tette át szavazóbázisa konzultációját. A voksolóknak arra a kérdésre kellett válaszolni, hogy egyetértenek-e a "szakértői-politikai kormánnyal, a környezetvédelmi átmenetet biztosító szuperminisztériummal, illetve az eddig elért eredmények fenntartásával".

A terjedelmes kérdés arra utalt, hogy az M5S feltételként szabta Mario Draghinak, hogy úgynevezett környezetvédelmi fejlesztési tárcát hozzon létre a párt számára. A tervezett minisztérium jelentős beruházásokat tudhat majd magáénak, mivel a gazdasági helyreállításra szánt több mint 200 milliárd euró több mint 37 százalékát - az Európai Unió iránymutatása szerint - környezeti projektekre készülnek fordítani. Sajtóértesülések szerint az M5S magának kérte a külügyi tárcát is, amelyet eddig Luigi Di Maio M5S-politikus vezetett.     Mario Draghit minden parlamenti erő támogatásáról biztosította, kivéve a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvéreket (FdI), amely "hazafias ellenzéki" magatartásra kötelezte el magát, az ország érdekeit képviselő kormánydöntések külső támogatásával.     A legnagyobb parlamenti párt, az M5S vezetősége sem akar kimaradni a Draghi-kormányból, a mozgalomból lett párt szavazóit azonban megosztja a szakértői kormány, amelyhez a jobboldal is csatlakozott. Az M5S minden kormányról internetes szavazást tartott: 2018-ban a Ligával való kormányzást kevesebb mint 45 ezren támogatták, a baloldali Demokrata Párttal való folytatást 2019-ben kevesebb mint 80 ezren. Sajtókommentárok megjegyezték, hogy a mostani egészségügyi és gazdasági válsághelyzetben az egész ország valamivel több mint 74 ezer ötcsillagos döntésére várt.

Matteo Salvini, a Liga elnöke úgy vélte, a szavazás rámutatott, hogy az Öt Csillag mozgalom kettészakadt, "ezért a jobboldal még jelentősebb szerepet tölthet be a kormányban a Ligával és a Hajrá Olaszországgal". Elemzők szerint a párttörés a Draghi-kormány parlamenti bizalmi szavazásán jelentkezhet, amikor az M5S képviselőinek és szenátorainak egy része nemmel fog voksolni a párt vezetőségével szemben.     Mario Draghi is az M5S szavazásának eredményére várt. Előrejelzések szerint pénteken az államfőhöz megy a miniszterelnöki megbízatás elfogadásának megerősítésére. Várakozások szerint az új kormány a következő napokban teheti le esküjét.     Mario Draghi a pártokkal való egyeztetéseken jelezte, hogy az alkotmány értelmében a miniszteri csapatot a kormányfő állítja össze az államfővel közösen.

A közgazdász az egy hete tartó kormányalakítási konzultációk alatt egyszer sem nyilatkozott. Az államfő Sergio Matterrellával együtt Mario Draghi az egyetlen a jelenlegi olasz politikában, akinek közösségi oldala sincsen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!