TV műsor

Az OMV Petrom az ukrán Naftohazzal kötött megállapodást ukrán fekete-tengeri gázmezők felkutatásáról

Külföld, 2021.02.15

A bukaresti székhelyű OMV Petrom vállalat az ukrán állami gázszolgáltatóval, a Naftohazzal kötött megállapodást ukrán fekete-tengeri gázmezők közös felkutatásáról - adta hírül hétfőn a román média.

Az Agerpres román hírügynökség szerint a felek egy emlékeztetőt írtak alá, amely arra irányul, hogy közös gázmezőket kutassanak fel, majd közösen kitermeljék. A Naftohaz tavaly a Fekete-tenger ukrán felségterületéhez tartozó részén engedélyt kapott, hogy próbafúrásokat végezzen a Yuzivska gázmezőn, az ott rejlő gázmennyiség felkutatásához és kitermeléséhez nemzetközi partnereket keres, ugyanis Ukrajnának az a célja, hogy 2030-ig elnyerje gázellátás tekintetében függetlenségét Oroszországgal szemben.

Otto Waterlander, a Naftohaz vezérigazgatója elmondta, hogy az OMV Petrom értékes partnernek számít, amely képes tapasztalatban, szakértelemben és beruházási kapacitásban többletet hozzáadni a projekthez. Emlékeztetett, hogy az OMV Petrom a Romániában levő Neptun elnevezésű fekete-tengeri gázmezőn végzett próbafúrásokban is tapasztalatokat szerzett már.

Az OMV Petrom vezetősége közölte, hogy az ukrajnai terjeszkedés természetes lépésnek számít a Fekete-tenger térségében, hiszen tavaly Bulgáriában és Georgiában kerestek újabb befektetési lehetőségeket. Az OMV Petrom a Fekete-tenger romániai felségvizein is birtokol egy koncessziós szerződést 50-50 százalékos megosztásban az amerikai ExxonMobillal együtt, de az amerikai partner ki akar szállni a beruházásból. A kitermelés egyelőre azért késik, mert a román hatóságok nem alakítottak ki befektetőbarát feltételeket. Az OMV Petrom többségi részvényese az osztrák OMV olajvállalat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!