Az önkormányzati tisztségviselők bérének emeléséről döntött a bukaresti képviselőház

Külföld, 2022.09.27

A romániai önkormányzati tisztségviselők bérének emeléséről döntött kedden a bukaresti képviselőház, kiiktatva a tervezet szenátus által múlt héten elfogadott változatából azt a - közfelháborodást kiváltó - módosítást, amely az államfő, a kormánytagok és a törvényhozók tiszteletdíját is megemelte volna.

Romániában augusztusban hozott sürgősségi rendeletet a kormány a közalkalmazottak elmaradt bérfejlesztésének részleges folyósításáról. Ennek értelmében augusztustól annak a bérfejlesztésnek a negyedét kapják meg, amelyet az öt éve hatályos egységes bértörvény 2022-re előirányzott számukra.

A jogszabály parlamenti megerősítése során a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javaslatára a szenátus azzal egészítette ki a rendelkezést, hogy novembertől a közméltóságok, a választott és kinevezett állami tisztségviselők 2019-ben befagyasztott juttatásait a 2021-es minimálbérnek megfelelő szintre - vagyis 10,5 százalékkal - emelik.

A kormánykoalíció többi pártja által is támogatott módosítást az RMDSZ azzal indokolta, hogy az önkormányzatok dolgozóinak bérét is a polgármesterek és megyei tanácselnökök juttatásai alapján számolják ki, így a helyi közigazgatásban 2019 óta nem volt béremelés, és az önkormányzatokban emiatt tarthatatlan helyzet alakult ki. A román közvéleményben azonban hatalmas felháborodást keltett, hogy a jelenlegi válságos időszakban a törvényhozók "legfőbb gondja" az volt, hogy megemeljék saját juttatásaikat.

A képviselőházi vita előtt az RMDSZ úgy döntött: kizárólag az önkormányzati alkalmazottak bérének emelését támogatja, a képviselők és a szenátorok fizetésének a 2021-es minimálbér függvényében történő újraszámolása nem prioritás.

"A megélhetési költségek válsága, a megugrott infláció és a kirívó energiaárak miatt természetes, hogy a lakosság jelentős része megdöbbenéssel fogadja a fizetésemelésre vonatkozó javaslatot. Hangsúlyoznunk kell azonban, hogy kistelepülések önkormányzatainak működése kerül veszélybe azáltal, hogy nem tartjuk be az egységes bértörvény előírásait. Valós a veszélye annak, hogy alkalmazottak nélkül maradnak egyes polgármesteri hivatalok" - idézte az RMDSZ erről kiadott közleménye Csoma Botond képviselőházi frakcióvezetőt.

Hasonló módon a többi kormánypárt vezetése is felülbírálta szenátorainak múlt heti - Klaus Iohannis államfő által is bírált - döntését, így a közigazgatási béremeléseket a polgármesterekre és megyei tanácselnökökre (illetve ezáltal az ő juttatásaik függvényében bérezett alkalmazottakra) korlátozó törvényváltozatot 179 szavazattal 28 ellenében fogadta el a kedden a képviselőház.

Szintént az RMDSZ javaslatára a szenátusban korábban azt is megszavazták, hogy a kormányfőtitkárság, a parlament, a törvényhozási tanács és az elnöki hivatal alkalmazottai mintegy 25 százalékos béremelést kapjanak: ezt a rendelkezést a képviselőház törölte a tervezetből.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!