Az orosz-ukrán feszültség enyhítése mellett emelt szót a német kancellár és a spanyol kormányfő

Külföld, 2022.01.17

Oroszországnak egyértelmű lépéseket kell tennie a feszültség csökkentésére az ukrán konfliktusban - hangsúlyozta Olaf Scholz német kancellár és Pedro Sánchez spanyol kormányfő a közös sajtótájékoztatóján Madridban hétfőn.

A kancellár az ukrán-orosz határ térségében végrehajtott orosz csapatösszevonással kapcsolatban a helyzet súlyosságát hangsúlyozta. Véleménye szerint a csapaterősítés veszélyt jelent Ukrajna szuverenitására.

Mint mondta, minden lehetséges lépést meg kell tenni a katonai beavatkozás elkerülése érdekében, és felhívta a figyelmet a határok sérthetetlenségének tiszteletben tartására. "Az Ukrajna integritását fenyegető bárminemű veszélynek magas ára lesz" - fogalmazott.

A spanyol miniszterelnök egyetértését fejezte ki a német kancellár álláspontjával, hozzátéve, hogy a párbeszéd minden csatornáját igénybe kell venni a feszültség enyhítése érdekében.

Olaf Scholz kancellárként az első hivatalos látogatására érkezett Madridba, ahol spanyol kollégájával egyebek mellett megvitatták a járványhelyzet alakulását, a spanyol fővárosban júniusban rendezendő NATO-csúcs előkészületeit és az uniós közösségi energiapolitikát is.

Megállapodtak arról, hogy még ebben a félévben sor kerül spanyol-német kormányközi csúcstalálkozóra, továbbá bejelentették, hogy a frankfurti nemzetközi könyvvásár díszvendége ebben az évben Spanyolország lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!