Az orosz védelmi miniszter a kapcsolatok erősítését szorgalmazta a kínai katonai vezetőknek küldött üdvözletében

Külföld, 2023.03.13

Az Oroszország és Kína közötti kétoldalú kapcsolatok a globális stabilitás tartóoszlopává váltak a világban növekvő geopolitikai feszültségek közepette - írta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Csang Ju-hszia vezérezredesnek, a kínai Központi Katonai Tanács elnökhelyettesének a tisztségére való újbóli kinevezése alkalmából hétfőn küldött üdvözlő táviratában.

A moszkvai katonai tárca tájékoztatása szerint Sojgu bizakodásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a két ország közötti katonai és haditechnikai együttműködés tovább fejlődik, jelentősen hozzájárulva az orosz-kínai kapcsolatok teljes rendszerének megerősítéséhez.

A tárcavezető He Vej-tung vezérezredesnek a kínai Központi Katonai Tanács elnökhelyettesévé való kinevezéséhez szóló gratulációjában azt írta, hogy Oroszország és Kína régi barát és partner, és a két népet és országot szilárdan összekötötte a közös határ és történelem. Stabilnak és tartósnak nevezte a kétoldalú viszonyt, megfelelőnek a jószomszédság erősítéséhez és a kölcsönös bizalom biztosításához.

"Országaink vezetői erőfeszítéseinek köszönhetően a két állam közötti kapcsolatok példátlanul magas szintet értek el, és fontos tényezővé váltak a béke és a nemzetközi biztonság szavatolásában" - írta Sojgu.

Li Sang-fu vezérezredesnek védelmi a miniszterré való kinevezése alkalmából gratulálva Szergej Sojgu kifejezte meggyőződését, hogy új hivatali partnerének tevékenysége fellendíti a katonai és haditechnikai együttműködést Oroszország és Kína között.

A távozó kínai védelmi miniszternek, Vej Feng-ho vezérezredesnek Sojgu megköszönte az orosz-kínai katonai együttműködés megerősítéséhez való hozzájárulását.

"Az együttműködésünk évei alatt nemcsak kollégákká vagy barátokká, hanem testvérekké váltunk" - fogalmazott az orosz miniszter.

Sojgu szerint a kétoldalú együttműködést Vej hozzájárulása idején a kölcsönös bizalom magas foka és új minőségi szintre emelkedése jellemezte. Ez egyike volt azoknak a tényezőknek, amelyek "feltartóztatták az Egyesült Államok és csatlósai agresszív tevékenységét az ázsiai-csendes-óceáni térségben" - fogalmazott az orosz védelmi tárca vezetője.

Li védelmi miniszteri kinevezését vasárnap hagyta jóvá az Országos Népi Gyűlés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!