Az osztrák és a lengyel elnök elítélte Minszk politikáját

Külföld, 2021.10.05

Bécs és Varsó szerint elítélendők a fehérorosz kormánynak az ellenzékkel szembeni lépései, akárcsak az, hogy Minszk külpolitikai eszközként próbálja felhasználni a  menekülteket - jelentette ki Alexander Van der Bellen osztrák elnök kedden Varsóban az Andrzej Duda lengyel államfővel közös sajtóértekezleten.

Van der Bellen úgy értékelte: a lengyel-fehérorosz határon kialakul migrációs helyzet "egyáltalán nem csillapodik, sőt, ellenkezőleg". Közölte: Dudával a tárgyalások során elítélték "a fehérorosz kormánynak az ellenzékkel szembeni magatartását", és elítélendőnek találták azt is, hogy "a (minszki) rezsim a külpolitika eszközévé próbálja tenni (...) a menekültek kihasználását".

Duda megállapította: a fehérorosz hatóságok "lényegében kilökik a lengyel határra" a repülőgépekkel Minszkbe szállított migránsokat. Aláhúzta: Lengyelország "a lehető legjobban" teljesíti határvédelmi feladatát. Felidézte: a migránsok számára Varsó humanitárius segítséget ajánlott fel Minszknek, amely ezt nem fogadta el.

A segélyt szállító teherautókat hosszú ideig várakoztatták a fehérorosz határon - idézte fel Duda az augusztus végi lengyel kezdeményezést, és felelőssé tette Fehéroroszországot a Lengyelországba átjutni próbáló bevándorlók szenvedéséért.

Elmondta továbbá: "nagy megelégedéssel" fogadná, amennyiben az osztrák kormány úgy döntene, hogy csatlakozik a Három Tenger Kezdeményezés alapjához. Az említett alap a közép- és kelet-európai országok érdekeit összehangoló kezdeményezés (amelynek Ausztria is tagja) gazdasági pillérét képezi.

Az osztrák elnök kétnapos látogatásra érkezett Lengyelországba. Hétfőn a náci német haláltáborban, Auschwitzban lerótta tiszteletét az áldozatok előtt, és megnyitotta a megújított állandó osztrák kiállítást az emlékhelyen. Kedden Van der Bellen a lengyel parlamenti alsó- és felsőházi elnökökkel, Elzbieta Witekkel és Tomasz Grodzkivel találkozott, és tárgyalt Mateusz Morawiecki kormányfővel is. A nap folyamán Andrzej Dudával együtt még részt vesz egy lengyel-osztrák gazdasági fórumon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!