Az osztrák kancellár gyors segítséget ígért az áradások sújtotta települések lakóinak

Külföld, 2021.07.20

Sebastian Kurz kancellár gyors és bürokráciamentes segítséget ígért az áradások sújtotta települések lakóinak salzburgi látogatása során kedden.

A kancellár hangsúlyozta: "Az állami katasztrófaalapok teljes keretösszege 450 millió euró, tehát anyagi eszközökön nem fog múlni a segítség."

Ausztriában hasonló vészhelyzetek, természeti katasztrófák esetén az állam hagyományosan a tartományok által a károsultaknak kifizetett támogatások, gyorssegélyek 60 százalékát fedezi. Wilfried Haslauer, Salzburg tartomány vezetője kijelentette: ezeket az anyagi eszközöket kell most mielőbb rendelkezésre bocsátani, hogy a károsultak felé gyors és gördülékeny lehessen a kifizetés.

A tartományi vezető elmondta: folyik a kárfelmérés, az első becslések ugyanakkor több millió euró veszteségről szólnak. Hozzátette, az utolsó - 2005-ös - árvíz óta jelentős árvízvédelmi beruházások, védelmi intézkedések történtek a Salzach folyó mentén, amelyek most megakadályozták, hogy a jelenleginél is nagyobb katasztrófa történjen.

Haslauer felhívta a lakosság figyelmét, hogy kárigényüket mielőbb nyújtsák be, és a károkat fotókkal dokumentálják. A tartomány mintegy 2 500 kárigényléssel számol, és gyors kifizetést ígért.

Sebastian Kurz hangsúlyozta, hogy az elkövetkező napokban Alsó-Ausztria tartományi vezetőjével is tárgyal a károkról, és a lehetséges mielőbbi támogatásokról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!