Az osztrák kancellár kitart a koalíciós kormány fenntartása mellett

Külföld, 2021.10.07

Kitartunk a jelenlegi kormány munkájának folytatása és a kormányprogram megvalósítása mellett - jelentette ki Sebastian Kurz kancellár csütörtök délután az Alexander Van der Bellen államfővel való találkozó előtt.

Kurz újságírók előtt elmondta, hogy az ellene irányuló korrupciós vádak tévesek, igazságtalanok, de elismerte, hogy azok természetesen kellemetlenül érintik. Ugyanakkor hozzátette, hogy ha "az ember tudja, mit tett, és mit nem, akkor ez erőt ad ahhoz, hogy kiálljon az igazáért."

Kijelentette, az ártatlanság vélelme fontos alappillére az osztrák jogállamiságnak, és amennyiben - nagyon helyesen - ez az alaptétel minden állampolgárra érvényes, a politikusokra is érvényes kell, hogy legyen.

A kancellár hangsúlyozta, az összes demokratikus és jogi lehetőség, valamint a választók nagyarányú szavazatainak birtokában továbbra is kitart az ÖVP programjának véghezvitele, illetve a koalíciós partnerrel végzett közös munka folytatása mellett.

Hozzátette, ha a Zöldek alternatív megoldások után kutatnak, ez jogukban áll, de az Osztrák Néppárt (ÖVP) kitart a kormánykoalíció folytatása mellett.

"A különbségek ellenére jó munkát tudhatunk magunk mögött a koalíciós partnerrel, elég, ha a koronavírus-járvány okozta válság megoldását célzó intézkedéseket, vagy éppen a napokban prezentált ökoszociális adóreformot említem" - nyomatékosította véleményét a kancellár, akit támogatásáról biztosított az általa vezetett konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) valamenniy minisztere. Nyilatkozatukban leszögezték, hogy csakis egy Kurz vezette kormányban hajlandók résztvenni.

Az államfővel való találkozó után Kurz elmondta, hogy a jó hangulatú beszélgetés során elemezték a helyzetet és a lehetőségeket. Ugyanakkor hozzátette, az ÖVP minden helyzetre fel van készülve, és rendelkezik a megfelelő forgatókönyvvel.

A Werner Kogler zöldpárti alkancellár által összehívott többpárti egyeztetésre pénteken kerül sor, míg az ÖVP tartományi vezetőinek a pártelnök-kancellárral való válság-tanácskozása csütörtök estére várható.

A koalíciós válság hátterében a szerdai házkutatások állnak. A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) akciói az ÖVP központjában, a kancelláriahivatalban és a pénzügyminisztériumban arra irányultak, hogy bizonyítékokat találjanak: manipulálta-e az ÖVP az Österreich napilapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban, és közpénzből fizettek-e azok megjelentetéséért.

A házkutatások érintettjei Sebastian Kurz kancellár bizalmi emberei, Johannes Frischmann sajtószóvivő, Gerald Fleischmann médiakoordinátor és Stefan Steiner vezető stratéga mellett Sophie Karmasin közvélemény-kutató, az ÖVP által delegált egykori családügyi miniszter, Thomas Schmid, a pénzügyminisztérium volt államtitkára, a Nemzeti Vagyonkezelő Holding egykori elnöke (ÖBAG), valamint Wolfgang és Helmuth Fellner, az Österreich Médiacsoport tulajdonosai.

A vád hűtlen kezelés, megvesztegetés és kenőpénz elfogadása, valamint manipulált közvélemény-kutatási adatok nyilvánosságra hozatala közpénzen. A gyanú szerint a szóban forgó hirdetések és médiakooperációs megegyezések értéke 1,3 millió euró (csaknem 470 millió forint) volt.

Kurz az ORF közszolgálati televízió szerda esti adásában határozottan visszautasította a vádakat, hogy ő állt az ügy mögött. Hangsúlyozta, hogy 2016-ban sem pártelnök, sem pénzügyminiszter, sem kancellár nem volt. Közölte: nincs arra utaló bizonyíték, hogy ő érintett volna.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!