Az Öt Csillag Mozgalom eltűnt a helyhatósági választásokon az olasz sajtó szerint

Külföld, 2021.10.05

A civil mozgalomból parlamenti párttá lett Öt Csillag Mozgalom a részleges helyhatósági választások vesztese a olasz sajtó keddi kommentárjai szerint, amelyek az alacsony részvételi arányt a járványhelyzettel, valamint a politika csökkent "vonzóerejével" magyarázzák.

A populista pártok hanyatlását tette a címlapra a La Stampa című torinói napilap, abban a városban, ahol az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elvesztette az öt évvel ezelőtt megszerzett polgármesteri széket. Torinóban két hét múlva második fordulót tartanak a bal- és a jobboldal jelöltje között.

A civil mozgalomként indult M5S a 2018-as parlamenti választásokon a legnagyobb erőnek bizonyult, és azóta kormányon van már a harmadik miniszterelnökkel, de az öt évvel ezelőtt birtokolt több mint 32 százalékos támogatottsága kevesebb mint a felére esett vissza, ami az eddigi legrosszabb eredményüknek számít.

Az M5S szavazóbázisát elsősorban a dél-olaszországi térségekből merítette az állampolgári jövedelem bevezetésével. Az ötcsillagosok öt évvel ezelőtt Nápolyban több mint ötven százalékkal szerepeltek, most nem érték el a húszat. Ennek ellenére a város új polgármestere a Giuseppe Conte vezette volt kormány egykori minisztere lett, akit a baloldal támogatott.

A szuverenista erők gyengüléséről írt a baloldali La Repubblica, amely szerint Matteo Salvini, a Liga vezetője és Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke között zajló versengés rányomta bélyegét a jobbközép koalíció szereplésére.

A milánói Corriere della Sera rámutatott, hogy a Liga fellegvárának tartott Lombardiában a párt újabb öt évre elvesztette Milánót, ahol a zöldpárti Giuseppe Sala vezetheti tovább a várost. A Liga Milánóban 11 százalékot mutatott fel, miközben a baloldali Demokrata Párt (PD) PD túllépte a 33 százalékot.

Helyi szinten erősödtek az Olasz Testvérek: a hagyományosan baloldali Bolognában tíz százalék fölé ugrott, Rómában pedig túllépte a 18 százalékot, miközben a fővárosban a Liga nem érte el a 7 százalékot.

Matteo Salvini az urnák lezárása után önkritikára szólította fel a jobbközépet, azt hangoztatva, hogy nem megfelelően és túl lassan állítottak közös jelölteket. A Liga vezetője megjegyezte, hogy a párt a nagyvárosokat nem tudta ugyan megszerezni, de egész Olaszországban ötven új polgármesteri székkel gazdagodott. Kommentárok szerint a Liga elmaradt előretörése felgyorsíthatja a párt régóta tervezett kongresszusának összehívását.

A jobboldali Il Giornale szerint a jobboldal öngólt rúgott, és lehetőséget szalasztott el. A Berlusconi-család tulajdonában levő napilap hozzátette, hogy a Liga és az FdI csakis a mérsékelt Hajrá Olaszországgal (FI) együtt juthat győzelemre.

Elemzők az önkormányzati választások történetében az eddigi legalacsonyabbnak számító 54,6 százalékos részvételi arányt részben a járványhelyzettel, részben a politika iránti érdeklődés csökkenésével magyarázzák. A választáson részt vevő több mint 12 millió olasz jelentős része a voksolással érintett hat nagyvárosban - Róma, Milánó, Torinó, Bologna, Trieszt, Nápoly - járult az urnákhoz. A felmérések szerint a korábban az M5S-re és a jobboldalra szavazó peremkerületekben volt gyenge a választási kedv. A közösségi oldalakon zajló politizálás felőrölte a szavazási vágyat - írta Walter Veltroni PD-politikus.

Más vélemények szerint a közgazdász Mario Draghi válságkezelő kormánya tette sterillé a pártpolitika iránti érdeklődést.

A még nem hivatalos eredmények szerint Milánóban, Bolognában és Nápolyban a balközép jelölt győzött, Torinóban és Triesztben második fordulót tartanak október 17-18-án. Szoros verseny zajlik az M5S-től elveszített fővárosért is a jobb- és baloldali jelölt között.

Sajtókommentárok szerint az erejét vesztett Öt Csillag Mozgalom helyére a baloldali Demokrata Párt léphet, ami nem módosítja ugyan a parlamenti egyensúlyt, de garanciát nyújt a Draghi-kormány munkájának folytatásához. Elemzők egyetértenek, hogy az önkormányzati választások eredménye a februárban esedékes államfői választásra is kihat majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!