TV műsor

Az Öt Csillag Mozgalom tagjai a Draghi-kormány támogatásáról szavaznak

Külföld, 2021.02.11

Olaszországban szavazást tart csütörtökön az interneten támogatói körében az Öt Csillag Mozgalom (M5S) a kormányalakítással megbízott Mari Draghi közgazdász támogatásáról.

Közben a kormányalakítás folyamatának utolsó óráiban demonstrációt rendeztek a piaci és utcai árusok a képviselőháznál Rómában, a koronavírus-járvány miatti válságban állás nélkül maradt emberek tiltakozását Matteo Salvini vezette. A jobboldal Liga párt politikusa hangsúlyozta, hogy pártja igent mondott a Draghi-kormányra, éppen azért, hogy az ország érdekeit szolgálja.

A Liga, a Hajrá Olaszország (FI) és az Olasz Testvérek (FdI) fémjelezte jobboldali pártszövetséget is vezető Matteo Salvini szerdán Silvio Berlusconival, a Hajrá Olaszország elnökével tartott egyeztetést: a két politikus hangoztatta, hogy nem emelnek vétót Draghival szemben. Antonio Tajani, az FI alelnöke elégedettségét fejezte ki a Liga "mérsékelt fordulata" miatt, melyet "minőségi ugrásnak" nevezett.

Elemzők hangoztatták, hogy Matteo Salvini már a következő választásokra és a miniszterelnökségre készül, amelyet nem ellenzékben, hanem a Draghi-kormány tagjaként kíván elérni. A baloldali La Repubblica napilap úgy tudja, a Liga céljai között szerepel az Európai Néppárthoz (EPP) való közeledés, majd belépés is a pártszövetségbe. Értesülések szerint ez a szeptemberi németországi választások után indulhat el: a Ligával az EPP 29 képviselővel erősödhet az Európai Parlamentben, és így - az EPP-tag Hajrá Olaszország képviselőit is hozzáadva -, az olaszok lehetnek a legtöbben az európai pártcsaládban.

Az Öt Csillag Mozgalom először lemondta, majd csütörtökre tette át szavazóbázisa konzultációját. A párt internetes felületén regisztrált tagok és választók este hatig mondhatnak véleményt arról, hogy egyetértenek-e a "szakértői-politikai kormánnyal, a környezetvédelmi átmenetet biztosító szuperminisztériummal, az eddig elért eredmények fenntartásával". A hosszú kérdés arra utal, hogy az M5S feltételként szabta Mario Draghinak, hogy úgynevezett környezetvédelmi fejlesztési tárcát állítson fel a párt számára. A tervezett minisztérium jelentős beruházásokat tudhat majd magáénak. Sajtóértesülések szerint az M5S magának kérte a külügyi tárcát is, amelyet eddig Luigi Di Maio M5S-politikus vezetett.

Mario Draghit minden parlamenti erő támogatásáról biztosította, kivéve a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvéreket (FdI), amely "hazafias ellenzéki" magatartásra kötelezte el magát, az ország érdekeit képviselő kormánydöntések külső támogatásával.

A legnagyobb parlamenti párt M5S vezetősége nem akar kimaradni a Draghi-kormányból, a mozgalomból lett párt szavazóit azonban megosztja a szakértői kormány, amelyhez a jobboldal is csatlakozott. A jobboldali Il Giornale című lap megjegyezte, az M5S megint "zsarolja" az egész országot: a pártnak nem volt elég, hogy 2018 óta kétszer is elbukott kormányon - vélte a napilap. Az M5S legutóbb 2019 nyarán tartott internetes konzultációt, amelyen kevesebb mint ötvenezren vettek részt.

Mario Draghi is az M5S szavazásának eredményére vár, majd az államfőhöz megy a miniszterelnöki megbízatás elfogadásának megerősítésére. Várakozások szerint az új kormány legkésőbb hétfőn teheti le az esküt.

Mario Draghi a pártokkal való egyeztetéseken jelezte, hogy az alkotmány értelmében a miniszteri csapatot a kormányfő állítja össze az államfővel közösen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!