Az öt éve hatályos bértörvényben előirányzott, rendre elnapolt béremelésekért tüntettek a pedagógusok Romániában

Külföld, 2022.05.25

Három országos pedagógus-szakszervezet rendezett tüntetést szerdán a bukaresti kormány épülete előtt az öt éve hatályos közalkalmazotti bértörvényben előirányzott, de rendre elnapolt béremelések azonnali bevezetését követelve.

Az ország valamennyi megyéjéből összesereglett több száz szakszervezeti képviselő azt sérelmezte, hogy az egyre növekvő, immár 13,8 százalékos infláció közepette az oktatási alkalmazottak bérének vásárlóereje nemhogy emelkedett volna, hanem drámai módon csökkent. Cornelia Popa-Stavri, az oktatási szabad szakszervezetek szövetségének főtitkára szerint a törvényben 2022-re előirányzott közalkalmazotti bérek maradéktalan kifizetése sem fedezné az utóbbi évek együttes pénzromlását.

A szakszervezetek arra panaszkodtak, hogy a januári kétórás figyelmeztető sztrájkjuk óta a kormány nem ült tárgyalóasztalhoz velük és még csak ütemtervet sem ajánlott a törvényben előírt béremelések bevezetésére.

A pedagógusok felháborító, "burkolt fenyegetésnek" nevezték, hogy béremelések helyett az adóhatóság április végén útmutatót tett közzé arról, hogyan kell a pedagógusoknak adózniuk a korrepetálással szerzett kiegészítő jövedelmük után.

Romániában a közalkalmazotti bérek 56 százalékos lépcsőzetes emeléséről hozott törvényt 2017-ben az akkori szociáldemokrata kormánytöbbség. Az ebben előirányzott béremelésekre aztán mégsem volt költségvetési fedezet, ám nem a törvényt módosították, hanem alkalmazását halasztották el.

Az elszabadult energiaárak és a növekvő infláció közepette Romániában egymást érik a szakszervezeti megmozdulások az állami szektorban, miután az idei költségvetés megtervezésekor az államháztartási hiány leszorítása érdekében a kormány elnapolta a korábban tervezett közalkalmazotti béremelések egy részét.

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével tavaly novemberben alakult nagykoalíció hétfőn újabb, 1,1 milliárd euró (420 milliárd forint) értékű gazdasági és szociális intézkedéscsomagról döntött, amely július elsejétől a közszférában is béremeléseket irányoz elő: a közalkalmazottak egyelőre a 25 százalékát kapnák meg annak a béremelésnek, amely az egységes bértörvény alapján megilletné őket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!