Az új izraeli parlamentben kevesebb a tábornok és több a telepes

Külföld, 2021.03.27

Kevesebb a tábornok és több a telepes a korábbinál a kedden megválasztott, 24-ik izraeli parlamentben, a kneszetben - jelentette a Jediót Ahronot című újság hírportálja, a ynet.

A választási bizottság közzétette a március 23-i parlamenti választás eredményeit, amelyet a grémium várhatóan március 31-én, az esetleges fellebbezések és jogorvoslatok után fog hivatalosan átadni Reuven Rivlin államelnöknek.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök jobboldali Likud pártja az esetleges szabálytalanságok kivizsgálását sürgeti az arab pártok közös listájának szavazatainál. Ha az arab pártok elég jelentős számú szavazatát nyilvánítanák érvénytelennek, az egy újabb mandátumot eredményezhetne a Likudnak. A panaszt várhatóan a következő napokban bírálják el.

17 képviselő először került a százhúsz tagú törvényhozásba, s öten visszatértek oda, miután tavaly nem kerültek be az előző parlamentbe. Négyen számítanak veteránnak, őket először 1988-ban választották képviselővé. Közéjük tartozik Beni Begin, Menáhem Begin egykori miniszterelnök fia, valamint Benjamin Netanjahu kormányfő is.

Harmincan vannak, a képviselők negyedét teszik ki nők, akárcsak a leköszönő törvényhozásban. A két ultraortodox vallásos pártban, a keletieket tömörítő Sasz nevű pártban és az askenáziak Egyesült Tóra pártjában egyáltalán nincs női képviselő, a szociáldemokrata Munkapárt élén viszont nő, Meráv Michaeli áll, és hétfős frakciójukból csak hárman férfiak.

A legfiatalabb politikus 32 éves, a Van Jövő pártot képviselő Jurai Lahav-Hercno, akit korban a Likud 34 éves képviselőnője, Maj Golan követ. A legidősebb a 78 éves Beni Begin lesz.

A kneszetben öt képviselő vállaltan meleg, a Likud belbiztonsági minisztere, Amír Ohana, a baloldali liberális párt élén álló Nicán Horovic, Eitan Ginzberg a centrista Kék-Fehér pártból és a centrista Van Jövő párt két képviselője.

A képviselők közel negyede korábban a helyi önkormányzatoknál kezdte politikai karrierjét. Öten nyugalmazott tábornokok, a két női és három férfi főtiszt nevét a hadsereg vezetésében ismerte meg az ország. Az előző kneszetben még nyolc tábornok foglalt helyet, de hárman kiestek a választásokon.

Hét egykori újságíró is a politika felé vett irányt: Jaír Lapid, a Van jövő elnöke, a Munkapártot vezető Meráv Michaeli és a Merecet vezető Nican Horovic is országosan ismert médiaszemélyiség volt előzőleg.

Leginkább a nagyvárosokban élnek a politikusok, 18-an Tel-Avivban, s Mevaszeret Cion nevű elővárosával együtt 18 -an Jeruzsálemben. 15-en az ország északi, 10-en pedig déli csücskeiből járnak majd Jeruzsálembe, a kneszetbe.

A honatyák közül heten telepesek, vagyis 1967-ben, Jordániától elfoglalt területeken élnek, s négyen közülük a szélsőségesen jobboldali, arabellenes Vallásos Cionisták nevű párthoz tartoznak. Négyen viszont kibucokban élnek, ketten körülük a Kék-Fehér, harmadik a Munkapárt, negyedik pedig a Van Jövő párt politikusa.

Négyen, a muzulmán hagyományőrző Raam párt képviselői, vallásos muszlimok, 12-en az arab kisebbséghez tartoznak, 14-en a vallásos-cionista, 16-an pedig az ultraortodox zsidó áramlatokhoz sorolják magukat a képviselők közül.

Egyelőre nem világos, hogy mindezek a képviselők mennyi időt tölthetnek el a törvényhozásban, mert négy év alatt negyedszer megrendezett választásokon sem dőlt el egyértelműen a pártok két szemben álló tömbjének, a Benjámin Netanjahu miniszterelnökségét támogató, és az azt ellenző pártoknak a harca.

Netanjahunak negyedszer sem sikerült többséget szereznie a kneszetben, de egyelőre kérdéses, hogy az ideológiai különbségek lehetővé teszik-e az ellenzéki pártok együttműködését, és egy új kormány felállítását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!