Az új kaliforniai kormányzó kétmilliárd dollárt ígér oktatásra

Külföld, 2019.01.08

Kétmilliárd dollárt ígért oktatási és nevelési célokra beiktatási beszédében Gavin Newsom, Kalifornia állam új kormányzója, aki hétfőn tette le a hivatali esküt.

Az 51 éves Newsom bejelentését még Kevin McCarthy republikánus képviselő is dicsérte, mondván, hogy az előző kormányzó, a szintén demokrata párti Jerry Brown számára nem volt elsődleges fontosságú az oktatás és a nevelés ügye. A demokrata párti Newsom bírálatától a republikánus politikusok egyelőre tartózkodtak, bár Jim Nelson republikánus szenátor szerint Kalifornia nem engedheti meg magának anyagilag az új kormányzó ambiciózus terveinek valóra váltását.

Gavin Newsom bejelentette: még januárban törvénytervezetet terjeszt elő a kora gyermekkori oktatásra és nevelésre fordítandó kétmillió dolláros tervezetről, valamint az egészségbiztosítási program kiterjesztéséről. A sacramentói kongresszus épületében elmondott beszédében az Egyesült Államok legnépesebb államának 40. kormányzója a szabadság és a biztonság fontosságáról, a víz és a levegő minőségéről beszélt, és miközben dicsérte az erős amerikai gazdaságot, kitért arra is, hogy Kaliforniában különösen nagy gond a hajléktalanok nagy száma, valamint a szegények és a gazdagok közötti különbség nagysága. Donald Trumphoz hasonlóan ígéretet tett arra is, hogy a gyógyszerárak csökkentése érdekében tárgyalni fog a gyógyszerlobbival. Megígérte a közösségi főiskolák tandíjának csökkentését és a bérlakások árának letörését. Mindennek forrásairól és módszereiről azonban nem ejtett szót. Az új kormányzó még a héten beterjeszti a kaliforniai törvényhozásnak a költségvetési tervezetét.

Gavin Newsom korábban alkormányzó, azt megelőzően pedig San Francisco polgármestere volt. Az új kormányzó mellett az alkormányzó Eleni Kounalakis, az Egyesült Államok volt magyarországi nagykövete lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!