Az új román nyugdíjtörvény tervezetébe foglalt jogszűkítések ellen tüntettek Bukarestben

Külföld, 2023.11.16

Az új román nyugdíjtörvény tervezetébe foglalt, az erdészeket, vasutasokat, rendőröket, tartalékos katonákat, bányászokat, mezőgazdasági dolgozókat, egészségügyi alkalmazottakat hátrányosan érintő jogszűkítő rendelkezések ellen rendezett tüntetést csütörtökön a bukaresti kormány székháza előtt a Meridian Szakszervezeti Szövetség.

Az egész országból összesereglett több ezer szakszervezeti képviselő elsősorban a veszélyeztetett munkakörben foglalkoztatottak körének szűkítését és a korkedvezményes nyugdíjazás megszüntetését kifogásolja a kétkamarás parlament szenátusa által kedden már elfogadott, képviselőházi jóváhagyásra és kihirdetésre váró új nyugdíjtörvényben.

Bár a nyugdíjak újraszámítása után a kormány becslése szerint Románia egy év múlva 40 százalékkal többet fog nyugdíjakra költeni, és a 4,8 millió nyugdíjas közül 3 milliónak jelentősen - a többinek pedig inflációarányosan - nő a járandósága, a szakszervezeti vezetők szerint a korkedvezményes nyugdíjazás kivezetésére megszabott szabályok miatt az általuk képviselt, nehéz munkakörülmények között dolgozó alkalmazottak nyugdíja nem nőni, hanem csökkeni fog.

Tiltakozó akciót hirdettek az új nyugdíjtörvény tervezete ellen a Zsil-völgyi Energetikai Komplexum alkalmazottai is. Az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozó Darius Campean szakszervezeti vezető azt állította: a törvény hatályba lépése esetén a következő években nyugdíjba vonuló szénbányászok nyugdíja 45 százalékkal kisebb lesz azokénál, akiket már nyugdíjaztak. Szerinte egy 25 év szolgálati idővel rendelkező bányász 8500 lejes (646 ezer forint) járandóságra számíthat, ha most megy nyugdíjba, de ugyanennyi szolgálati idővel csak 4800 lejre lesz jogosult az új törvény alapján.

A Meridian a kormányzati felelősségvállalással néhány hete hatályba léptetett, az állami szférában létszámstopot hirdető, bérpótlékokat és egyéb juttatásokat korlátozó deficitcsökkentő törvény ellen is tiltakozik, annak tartalmát és társadalmi vita nélküli hatályba léptetését is nehezményezve.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!