Az ukrán elnök kedvenc alkotmánycikkelyük megnevezésére hívta fel honfitársait

Külföld, 2019.06.28

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezést indított el az interneten pénteken, amelyben az ország alkotmányának ünnepnapján arra kérte honfitársait, nevezzék meg kedvenc cikkelyüket az alapszerződésben.

Ukrajna 23 évvel ezelőtt, 1996. június 28-ra virradó reggel fogadta el alkotmányát, egy nap és éjjel, összesen 23 órán át folyamatosan tartó vita után. Végül a 450 fős törvényhozás 315 képviselője szavazta meg - emlékeztetett az UNIAN ukrán hírügynökség. Az alkotmány napja az egyetlen nemzeti ünnep, amelyet nem elnöki rendelettel vagy a parlament határozatával vezettek be, hanem közvetlenül az alkotmányban rögzítettek.

Zelenszkij a Facebookra feltett videoüzenetében elárulta, hogy az ő kedvence a harmadik cikkely, amely kimondja, hogy az emberek életét, egészségét, becsületét és méltóságát, továbbá sérthetetlenségét és biztonságát Ukrajnában a legmagasabb társadalmi értéknek tekintik.

Kérte az embereket, hogy akinek kedve van, csatlakozzon hozzá, és ossza meg a neten az ő kedvenc cikkelyét az alkotmányból.

Tréfálkozva hozzátette, hogy parlamenti képviselőknek nem szükséges, az ő kedvencük nyilvánvalóan a képviselői mentelmi jogról szóló cikkely.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!