TV műsor

Az ukrán elnök kinevezte a nemzetbiztonsági tanács új vezetőjét

Külföld, 2019.10.03

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Olekszkij Danyilovot nevezte ki csütörtökön a befolyásos Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) új vezetőjének.

A tanács korábbi titkárát, Olekszandr Daniljukot hétfőn mentette fel hivatalából, miután ez utóbbi benyújtotta felmondását. Daniljuk sajtóértesülések szerint azért mondott fel, mert nézeteltérései voltak Andrij Bohdannal, az elnöki hivatal vezetőjével, de az elnök és környezete sem volt elégedett a teljesítményével.

Az 57 éves, jogász végzettségű Olekszij Danyilov kinevezését megelőzően a nemzetbiztonsági tanácsban titkárhelyettesi posztot töltött be. 2005-ben Luhanszk megye kormányzója, 2006-2007 között parlamenti képviselő, 2007-től pedig egy kijevi kutatóintézet igazgatóhelyettese volt.

Ukrajnában a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács közvetlenül az államfő alá rendelt koordinációs szerv, amelynek feladata az ország biztonságát érintő kérdésekben álláspontot kialakítani. A tanács élén maga az államfő áll, tagjai a tanács titkára - mint az RNBO vezetője -, a miniszterelnök, a külügy-, a védelmi és a pénzügyminiszter, valamint a parlament elnöke, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnöke, a fegyveres erők vezérkari főnöke, a főügyész és az elnöki hivatal vezetője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!