Az ukrán elnök május 9-ről 8-ra tette át a nácizmus feletti győzelem ünnepét

Külföld, 2023.06.12

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt a törvényt, amelynek alapján ezentúl nem május 9-én, hanem május 8-án ünneplik Ukrajnában a második világháborúban a nácizmus felett aratott győzelem napját és emlékeznek meg az 1939-1945 közötti időszak áldozatairól - derül ki az ukrán parlament hivatalos honlapján megjelent dokumentumból, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett hétfőn.

A törvény indoklása szerint Ukrajna civilizált, békés és demokratikus európai államként tiszteli mindazok emlékét, akik a nácizmus ellen harcoltak, és a háború által érintett összes áldozat emlékét. "Ukrajna polgárainak kötelességük emlékezni arra, milyen óriási veszteségek árán sikerült a nácizmus felett győzelmet aratni" - áll az indoklásban.

Az európai államok jelentős részében ezt a győzelmet minden évben május 8-án, a náci Németország kapitulálásának napján ünneplik. "Ez tiszta történelem, ideológiai adalékok nélkül. Ez pedig népünk, szövetségeseink, az egész szabad világ története. Ma visszaadjuk ezt az ünnepet államunknak" - mutatott rá Zelenszkij a jogszabály parlament elé terjesztésekor.

Oroszország május 9-én ünnepli a Nagy Honvédő Háború - a második világháború - győzelmének napját. A Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot ugyan 1945. május 8-án írták alá, de közép-európai idő szerint csak május 8-án 23 óra 1 perckor lépett életbe. Ekkor Moszkvában már május 9-e volt.

Május 9-e az európai országokban Európa-nap, amit az uniós tagságra pályázó Ukrajnában idén ünnepeltek először e dátum szerint, ezt megelőzően ugyanis minden május harmadik szombatján tartották meg - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!