Az ukrán elnök stratégiai partnerségről írt alá közös nyilatkozatot Bukarestben

Külföld, 2023.10.10

Stratégiai partnerségről írt alá közös nyilatkozatot kedden bukaresti látogatása során Volodimir Zelenszkij ukrán államfő román hivatali kollégájával, Klaus Iohannisszal.

A román államfő a Cotroceni-palotában katonai tiszteletadással fogadta ukrán hivatali kollégáját, az eseményen Angel Tilvar védelmi és Luminita Odobescu külügyminiszter is jelen volt.

A négyszemközti találkozó utáni közös sajtótájékoztatón Volodimir Zelenszkij megköszönte Romániának és a román népnek az Ukrajnának nyújtott katonai és humanitárius segítséget. Mint fogalmazott, Románia "történelme legnehezebb időszakában választotta Ukrajnát", és köszönetet mondott a román népnek a szolidaritásért.

Az újabb fegyverigényekről Zelenszkij újságírói kérdésre elmondta, hogy biztonsági okokból nem fedheti fel őket, de a légvédelmi rendszerek erősítéséről is tárgyaltak. Elmondta, hogy új határátkelők megnyitásáról, a nemzeti kisebbségek helyzetéről, a dunai és fekete-tengeri biztonsági helyzetről is szó esett a találkozón.

Klaus Iohannis hangsúlyozta: Románia rövid távon segíti Ukrajnát a háború megnyerésében, hosszú távon pedig stratégiai partnerséget szeretne vele. Hangsúlyozta: bukaresti látogatásán arról biztosította hivatali kollégáját, hogy Romániának eltökélt szándéka addig segíteni Ukrajnát, amíg szükséges, és a román nép rokonszenvéről biztosította az ukrán népet.

Közölte továbbá, hogy az ukrajnai román és a romániai ukrán kisebbség helyzetéről is tárgyaltak, melyeknek, mint mondta, hasonló jogokat kell élvezniük, beleértve az anyanyelvi oktatást is.

Ez volt Volodimir Zelenszkij első romániai látogatása az ukrajnai háború kitörése óta. Tavaly áprilisban online bejelentkezve mondott beszédet a bukaresti parlamentben. A román sajtóban olyan értesülések jelentek meg, miszerint kedden felszólalt volna a román parlament két házának együttes ülésén, de a sajtótájékoztatón azt mondta, azért érkezett, hogy köszönetet mondjon a román népnek, nem készült parlamenti beszéddel.

A román államfői hivatal a látogatást megelőzően közölte: Volodimir Zelenszkij bukaresti jelenléte megerősíti, hogy Románia továbbra is feltétel nélkül támogatja Ukrajnát az Oroszország által indított háborúban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!