Az ukrán elnök visszaküldi a Leonyid Kucsmát Minszkbe tárgyalni

Külföld, 2019.06.03

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felkérte Leonyid Kucsma volt ukrán államfőt, hogy ismét ő vezesse Kijev küldöttségét a Donyec-medencei fegyveres konfliktus rendezését célzó minszki tárgyalásokon.

Zelenszkij hétfői kijevi sajtótájékoztatóján bejelentette továbbá, hogy már szerdán összeül a háromoldalú - Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló - összekötő csoport Minszkben.

Az elnök elmondta, hogy az Egyesült Államok, Németország, Franciaország és más európai országok képviselővel folytatott találkozóin megvitatta a Donyec-medencei háború befejezésének kérdését.

"Közös az álláspontunk abban, hogy újra kell indítanunk a tárgyalásokat a Donyec-medencéről a normandiai formátumban (Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország részvételével), és fel kell oldanunk a minszki folyamatot. Már június 5-én háromoldalú találkozó lesz (Minszkben)" - közölte Zelenszkij. Hangsúlyozta: azt akarta, hogy az ukrán küldöttség élén egy olyan szakértő álljon, akit Ukrajnában és külföldön is tisztelnek, ezért kérte fel Kucsmát.

Zelenszkij közölte, hogy a minszki találkozón konkrét javaslatokat terjeszt elő az ukrán fél. Részleteket nem árult el, de újfent leszögezte, hogy sem területet, sem szuverenitást nem készülnek feladni.

Leonyid Kucsma 2014-től 2018-ig vezette a minszki tárgyalásokon az ukrán delegációt. Tavaly szeptemberben jelentette be visszavonulását, helyére pedig két hónapra rá Petro Porosenko akkori elnök Jevhen Marcsukot nevezte ki, aki addig a biztonsággal foglalkozó minszki alcsoportban képviselte Kijevet. Marcsuk 2019. május 19-én közölte, hogy végleg befejezte tevékenységét a minszki összekötő csoportban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!