TV műsor

Az ukrán főügyész beavatkozással vádolta meg az amerikai nagykövetet, Washington cáfol

Külföld, 2019.03.21

Jurij Lucenko ukrán főügyész egy amerikai televíziós interjúban azzal vádolta meg Marie Yovanovitch-ot, az Egyesült Államok kijevi nagykövetét, hogy már első találkozásukkor átadott neki egy listát olyan "érinthetetlen személyekről", akik ellen tilos vizsgálatot indítani. A diplomáciai képviselet ezt cáfolta.

A főügyész a Hill amerikai tévének adott interjújában beszélt erről, de neveket nem mondott az általa említett listáról. Kifogásolta azt is, hogy a főügyészség nem kapta meg az Egyesült Államoktól a hivatalnak beígért négymillió dolláros támogatást.

Az amerikai nagykövetség csütörtökön kiadott közleménye szerint a Lucenko előző esti interjújában elmondottak nem felelnek meg a valóságnak, és az a céljuk, hogy aláássák Yovanovitch nagykövet tekintélyét. "Az efféle támadások csak erősítik elhatározásunkat, hogy segítsük Ukrajnát a korrupció elleni küzdelemben" - fűzte hozzá a külképviselet az UNIAN ukrán hírügynökség által ismertetett közleményben.

A nagykövetség leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezetten támogatja az ukrajnai reformokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a reformok sikeréhez Ukrajnában "elkötelezett tisztségviselőkre és erős korrupcióellenes intézményekre van szükség".

A külképviselet szerint Washington változatlanul tartja magát kötelezettségvállalásaihoz, beleértve az ukrán igazságszolgáltatási rendszer reformjához szükséges anyagai támogatás nyújtását, de a forrásokat az adott pillanatban meglévő szükségletek figyelembe vételével osztják el.

"A politikai akarat hiánya miatt, példának okért a főügyészség részéről, az amerikai adófizetők előtti kötelességünket teljesítve átcsoportosítjuk a támogatási eszközöket oda, ahol kedvező eredményt tudnak elérni" - fejtette ki a nagykövetség.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!