TV műsor

Az ukrán hatóságok őrizetbe vettek egy volt ukrán gazdasági miniszterhelyettest

Külföld, 2019.10.22

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai őrizetbe vettek kedden a kijevi Boriszpil repülőtéren egy volt ukrán gazdasági miniszterhelyettest, akit hazaárulással, valamint az ország védelmi képességében tett nagy mértékű károkozással gyanúsítanak.

Az SZBU közleményében nem nevezte meg az őrizetbe vett férfit. Az Ukrajinszka hírportál szerint viszont minden bizonnyal Jurij Brovcsenkóról van szó, mert az előző kormányban, amelyet Volodimir Hrojszman miniszterelnök vezetett, személyesen ő koordinálta a védelmi megrendeléseket.

A biztonsági szolgálat közlése szerint a miniszterhelyettes és két állami vállalat alkalmazottai egy nem megnevezett külföldi cég javára folytattak üzleti tevékenységet.

Előnytelen szerződést kötöttek tüzérségi lőszergyártósor elkészítésére és Ukrajnába történő leszállítására több mint 16,5 millió dollár összértékben. A törvénytelen üzlet előlegét - több mint 8,2 millió dollárt - fiktív offshore cégek számláira utalták, majd szétosztották az ügyletben részt vevők között. A megrendelt gyártósort a külföldi vállalt nem szállította le Ukrajnának.

A StateWatch nevű szakértői szervezet elnöke, Hlib Kanyevszkij ukrán politológus, civil aktivista már korábban nyilvánosságra hozta, hogy információi alapján az SZBU nyomoz Brovcsenko után, akiről feltételezik, hogy az orosz titkosszolgálatokkal együttműködve hiúsította meg a "Jácint" tüzérségi rendszerhez való 152 milliméter kaliberű lőszerek gyártását - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!