Az ukrán katonai hírszerzést gyanúsította meg egy augusztusi krími gázvezeték elleni robbantással az FSZB

Külföld, 2021.09.07

Az ukrán védelmi minisztérium felderítő főcsoportfőnöksége (GUR) volt a szervezője annak a diverziónak, amelyet augusztus 23-án krími Perevalnoje település közelében követtek el egy gázvezeték ellen - közölte kedden az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB szerint a robbantásért a GUR herszoni területi alegysége, az úgynevezett Tavrija operatív szolgálat és Krími Tatár Nép Medzslisze elnevezésű szervezet tehető felelőssé. A szolgálat közleményében az áll, hogy a diverziót Riza Jagjajev-Veliulajev, a GUR ügynöke, Makszim Martinyuk, a GUR munkatársa és Viktor Zelinszkij, a Tavrija parancsnoka szervezte meg, Kirill Bidanov, a GUR vezetője utasítására.

A tájékoztatás értelmében Bidanov és Jagjajev-Veliulajev 2016-ban részese volt egy meghiúsított terrortámadásnak, amely során megölték az FSZB egyik alkalmazottját. Jagjajev-Veliulajev ezt követően Ukrajnába szökött át.

Az FSZB szerint az ő utasítására utazott át a medzslisz két tagja Herszonba, ahol robbantási kiképzést kaptak, valamint ígéretet arra, hogy a diverzió végrehajtásáért kétezer dollárt kapnak jutalmul. A robbantást Ukrajna augusztus 24-én ünnepelt függetlenségi napjával hangolták össze.

Az FSZB kedden nyilvánosságra hozta két elfogott elkövető beismerő vallomását.

A medzslisz a 2016-ban történt oroszországi betiltását megelőzően elvileg a krími tatárok két és fél évente ülésező "parlamentje", a kurultáj 250 fős végrehajtó szerve volt. Vele szemben 2014-ben, a félsziget Oroszország általi elcsatolása nyomán, létrehozták a Krím elnevezésű régióközi társadalmi mozgalmat, amely kimondta, hogy immár ez a mozgalom, nem pedig a medzslisz a krími tatárság érdekeinek "valós és vitán felül álló" képviselője. A medzslisz volt és jelenlegi csúcsvezetőit terroristának bélyegezték.

A Krímet a 2014 márciusában megtartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismeri el a lépés legitimitását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!