Az ukrán külügyminiszter kemény lépéseket helyezett kilátásba Minszk "barátságtalan" magatartása esetére

Külföld, 2020.09.03

Ukrajna kész kemény intézkedésekkel válaszolni Fehéroroszország "barátságtalan" fellépésére - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtökön egy lapinterjúban, amelyből tárcája sajtószolgálata idézett.

Az ukrán diplomácia vezetője emlékeztetett arra, hogy augusztus 17-én - az ország történelmében először - konzultációra hazarendelte Ukrajna minszki nagykövetét azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök Kijevet alaptalanul országa belügyeibe való beavatkozással vádolta meg.

"Azért rendeltem haza a nagykövetet, hogy gondosan elemezzük a Fehéroroszországgal fenntartott kapcsolatok kilátásait, és konkrét javaslatokat terjesszünk az ország vezetése elé arra vonatkozóan, hogyan lehet rövid- és középtávon tovább építeni a kapcsolatokat a szomszédos állammal. Nem zárom ki, hogy visszatér Minszkbe. Ha viszont Fehéroroszország barátságtalan fellépése folytatódik, és a kockázatok növekednek, készek vagyunk kemény lépéseket tenni. Még azon túl is, hogy konzultációra hazahívom a nagykövetet" - fejtette ki a miniszter.

Kuleba véleménye szerint a legveszélyesebb forgatókönyv Fehéroroszországgal kapcsolatosan Kijev számára az, ha Oroszország megerősíti ottani helyzetét, azaz - mint pontosította - az ukrán-fehérorosz határszakasz "sebezhető" övezetté válik.

"Felhívjuk fehérorosz barátainkat és partnereinket, hogy ne dőljenek be az információs provokációknak, hogy ne kerüljenek a propaganda és a hamis hírek csapdájába. Nem kell ellenségeket keresni ott, ahol nincsenek" - válaszolta a fehérorosz belügyekbe való ukrán beavatkozásra vonatkozó vádakra.

Az ukrán külügyminiszter múlt pénteki sajtótájékoztatóján közölte, hogy Kijev a Fehéroroszországban uralkodó feszült helyzet miatt leállította az összes hivatalos találkozó előkészítését és megtartását Minszkkel. Hozzátette ugyanakkor, hogy egyelőre nincs szó a diplomáciai kapcsolatok megszakításáról. Leszögezte viszont, hogy Ukrajna elfogadhatatlannak tartja Oroszország beavatkozását Fehéroroszország belügyeibe, és maga nem tervez semmilyen beavatkozást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!