TV műsor

Az ukrán külügyminiszter: már csak Moszkvától függ a normandiai csúcs időpontja

Külföld, 2019.11.14

Már csak Oroszország válaszára várnak ahhoz, hogy megtarthassák a Donyec-medencei válság rendezésére létrehozott normandiai négyek csúcstalálkozóját, amelyet Ukrajna, Franciaország és Németország még idén szeretne tető alá hozni - mondta el Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter csütörtökön a BBC Ukrajinának adott interjújában, s állítását megismételte az osztrák külügyi tárca vezetőjével, Alexander Schallenberggel közös kijevi sajtótájékoztatóján is.

"Úgy hiszem, hogy (a csúcstalálkozó) az év végéig meglesz, hiszen mindenki egyetértett. A német és a francia kollégák egy nekik megfelelő konkrét időpontot javasolnak, közöltük, hogy ez nekünk is megfelel, a negyedik fél válaszára várunk" - fejtette ki az ukrán miniszter.

Leszögezte, hogy Ukrajna teljesített minden feltételt, amelyet az orosz fél szabott a csúcs megtartásához, beleértve az úgynevezett Steinmeier-formula elfogadására vonatkozó követelést és a csapatszétválasztást a minszki összekötő csoport által a Donyec-medencei frontvonalon kijelölt helyszíneken. Elmondta, hogy a találkozó végén egy nyilatkozatot terveznek elfogadni, amelynek szövege gyakorlatilag már elkészült, még szeptemberben egyeztette a négy fél. A szöveg azonban változhat még attól függően, miként alakulnak a tárgyalások.

"Ez egy egyszerű nyilatkozat lesz. Ha sikerül a találkozóig egy nagyobb szabású fogolycserét végrehajtani, akkor a vezetők üdvözlik ezt, és felhatalmazzák hatóságaikat egy +mindenkit mindenkire+ elv szerinti csere végrehajtására" - magyarázta. Szavai szerint ezen felül tartalmazni fogja a felek azon követelését, hogy a humanitárius szervezetek, mint például a vöröskereszt szabadon mozoghassanak a donyecki és luhanszki szakadár területeken. Emlékeztetett arra, hogy mintegy 500-an vannak jelenleg eltűntként nyilván tartva, akiknek az említett térségben veszett nyomuk. Nem zárta ki, hogy a záródokumentumban újabb területeket jelölnek meg csapatszétválasztásra.

A sajtótájékoztatón megjegyezte: Ukrajna és nyugati partnerei remélik, hogy a találkozó még idén összejöhet, de Oroszország "alapos felkészülés szükségességére hivatkozva húzza az időt".

A csúcstól - mint fogalmazott - különösebb áttörésre Kijev nem számít. Fontos célként nevezte meg viszont, hogy jelentős fogolycserére kerüljön sor, egyaránt beleértve orosz és szakadár területeken fogva tartott ukránok szabadon engedését. Hangsúlyozta továbbá, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök "világos párbeszédet vár a Kremltől, azt, hogy jöjjenek oda és mondják meg: igazából mit várnak tőlünk".

A külügyminiszter közölte, ha a normandiai csúcs nem hoz eredményt, Kijev akár úgy is dönthet, hogy kilép a minszki folyamatból.

"Önmagában Minszk nekünk nem érték. Számunkra a nemzeti túlélés a fontos. (...) Ha azt látjuk, hogy egy folyton nyújtott, végtelen folyamatba visz bennünket, akkor előbb vagy utóbb döntés születik a minszki folyamatból történő kilépésről" - fogalmazott.

Az ukrán külügyminiszter leszögezte, hogy Zelenszkij kétoldalú találkozója Vlagyimir Putyin orosz elnökkel jelenleg nincs napirenden, Kijev most a normandiai csúcsra összpontosít.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!