Az ukrán legfelsőbb bíróság ítélete szerint törvényes volt Szaakasvili kitoloncolása Ukrajnából

Külföld, 2019.11.20

Az ukrán legfelsőbb bíróság határozata értelmében jogszerű volt Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó, egykori georgiai elnök visszatoloncolása Ukrajnából Lengyelországba 2018. február 12-én - közölte szerdán a bíróság sajtószolgálata.

A bíróság ezzel elutasította Szaakasvili fellebbezését, és helybenhagyta a korábban hozott bírósági ítéleteket, amelyekben elutasították a politikus keresetét. Szaakasvili az ukrán határőrszolgálat, a migrációs hivatal és a belügyminisztérium vele szemben tett intézkedéseinek jogellenessé nyilvánítását és a kitoloncolásával összefüggésben hozott határozatainak eltörlését kérte a bíróságtól.

A közlemény szerint a legfelsőbb bíróság döntése meghozatalától számítva jogerős, további fellebbezésre nincs lehetőség. A testület keddi ülésén hozta meg az ítéletet, a határozat teljes szövegét öt napon belül teszi közzé.

Petro Porosenko akkori ukrán elnök 2017. július 26-án megfosztotta Szaakasvilit ukrán állampolgárságától, amelyet korábban maga adományozott neki, amikor 2015-ben Odessza megye kormányzójává nevezte ki. Arra hivatkozva vette el tőle az állampolgárságot, hogy nem a valóságnak megfelelő információkat adott meg az ellene Georgiában indított büntetőeljárásokkal kapcsolatban. A háttérben azonban az állt, hogy összekülönböztek: Szaakasvili korrupcióval vádolta Porosenkót, 2016-ban lemondott a kormányzói posztról, és ellenzéki pártot alapított Ukrajnában Új Erők Mozgalma néven.

Mivel kormányzói kinevezésekor Szaakasvili lemondott georgiai állampolgárságáról, az ukrán állampolgárságától való megfosztása után hontalanná vált. 2017-ben több ellenzéki tüntetést szervezett Kijevben, majd őrizetbe vették, de szabadlábra helyezte a bíróság, ő pedig külföldre távozott. Később visszatért, de gyalogosan, hívei gyűrűjében, illegálisan lépve át a lengyel-ukrán határt. 2018 februárjában ismét őrizetbe vették, kitoloncolták és három évre kitiltották az országból. Azt követően Hollandiában élt.

Idén május végén azonban - hivatalba lépése után - Volodimir Zelenszkij elnök visszaadta neki ukrán állampolgárságát, így visszatért Ukrajnába, majd indult a júliusi ukrajnai parlamenti választáson, amelyen viszont nem sikerült bejutnia a törvényhozásba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!