TV műsor

Az ukrán miniszterelnök-helyettes szerint Ukrajna érdekét szolgálná a kettős állampolgárság bevezetése

Külföld, 2019.09.27

A kettős állampolgárság Ukrajnában történő törvényesítése mellett foglalt állást Dmitro Kuleba, európai és euroatlanti integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes a Jevropejszka Pravda hírportálnak adott, pénteken megjelent interjújában.

"Nem nyilatkozhatok az egész kormány nevében, de személyes meggyőződésem, hogy a kettős állampolgárságra megérett az idő, és megfelel Ukrajna érdekeinek - mondta a tisztségviselő. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez nem vonatkozik az orosz állampolgárokra.

Az interjúban Kuleba körvonalazta, hol húzódik a "vörös vonal" Magyarország és Ukrajna viszonyában, kiemelve, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kész a párbeszédre Budapesttel.

Az miniszterelnök-helyettes szavai szerint Magyarországnak minden joga megvan ahhoz, hogy támogassa a nemzeti kisebbségéhez tartozókat, Ukrajna viszont őket mindig is saját állampolgárainak fogja tekinteni "minden jogukkal és kötelességükkel".

"Mindig vannak vörös vonalak, de én szélesebbre tekintenék ki, mint az oktatási törvény. A legfontosabb vörös vonal az, hogy a magyar nemzetiségű ukránok Ukrajna állampolgárai" - szögezte le.

Hozzátette: "nem kényszeríthetünk vagy kötelezhetünk embereket arra, hogy megtanuljanak ukránul, bár ha Ukrajna állampolgárai, képeseknek kell lenniük arra, hogy kommunikáljanak az államnyelven".

Mint mondta, Zelenszkij kész a párbeszédre Budapesttel, de Magyarországnak engedményeket kell tennie.

"Egyértelmű, hogy Magyarországnak engedményeket kell tennie, és bizonyos megállapodásra kell jutnunk, hogy mind Ukrajna, mind Magyarország alapvető érdekeit egyaránt figyelembe vegyük" - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

A magyar-ukrán viszonyt feszültséggel terheli a 2017-ben elfogadott, 2020-tól életbe lépő ukrán oktatási törvény, amely alapján az ötödik osztályból kezdve a nemzetiségi iskolákban a tantárgyak többsége esetében át kell térni az ukrán nyelvű oktatásra. Ez a kárpátaljai magyar szervezetek szerint csorbítja a nemzeti kisebbségek már megszerzett jogát az anyanyelven történő oktatáshoz. A másik feszültséget okozó probléma a kettős állampolgárság intézménye, amelyet Ukrajna jelenleg nem ismer el törvényesnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!