Az ukrán parlament elfogadta az elnök bírósági reformjavaslatát

Külföld, 2019.10.16

A kijevi parlament szerdán véglegesen jóváhagyta a Volodimir Zelenszkij államfő által a bíróságok reformjáról beterjesztett egyik törvényjavaslatot.

Az előterjesztést 236 képviselő szavazta meg a 450 fős törvényhozásban. Az elnök mögött álló Nép Szolgája (Szluha Narodu) párton kívül egy frakció sem támogatta.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetése szerint három törvény, "az igazságügyi rendszerről és a bírák státusáról", "a hatalom megtisztításáról", valamint "az igazságügyi főtanácsról" szóló jogszabályok egy csomagban történő módosításáról van szó.

Az egyik legfontosabb módosítás az előterjesztésben az, hogy a legfelsőbb bíróság létszámát 200-ról 100 főre csökkenti. Ezenkívül új eljárást vezet be a bírák legfelsőbb kvalifikációs bizottságának felállítására, erkölcsi és etikai bizottságot hoz létre az igazságügyi főtanács mellé rendelve, valamint kibővíti az átvilágítás hatálya alá eső bírák körét.

A parlament a végleges változatban végül jóváhagyta azt a módosítást, amelynek alapján az igazságügyi főtanács tagjai leválthatók, ha legalább két nemzetközi szakértő is a menesztésük mellett szavaz az etikai bizottságban.

Előző nap a parlamentben felszólalva Valentina Danyisevszka, a legfelsőbb bíróság elnöke arra kérte a képviselőket, hogy ne szavazzák meg az előterjesztést. Kifogásolta az általa vezetett testület létszámának drasztikus csökkentését, hivatkozva a bíróságok túlterheltségére. Kifejtette, hogy Ukrajnában évente mintegy 4 millióan fordulnak bírósághoz. Kétezer bíró hiányzik az igazságszolgáltatásból, a legfelsőbb bíróság átalakítása pedig veszélyezteti az igazságszolgáltatás stabilitását - fejtette ki.

A hírportál emlékeztetett: Kanada, illetve több európai ország ukrajnai nagykövete úgyszintén aggályainak adott hangot a legfelsőbb bíróság létszámának felére csökkentése, továbbá amiatt, hogy az átvilágítást a törvény kiterjeszti a bírák legfelsőbb kvalifikációs bizottságának a tagjaira is.

A parlament szerdán 265 támogató szavazat mellett jóváhagyta azt az előterjesztést is, amely alapján megvonják a költségtérítést azoktól a képviselőktől, akik az adott naptári hónapban igazolatlanul hiányoznak, és ezért nem vesznek részt a szavazások több mint 30 százalékán a plenáris üléseken, vagy a bizottsági ülések több mint felén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!