TV műsor

Az ukrán parlament megszavazta Zelenszkij törvényjavaslatát az impeachmentről

Külföld, 2019.09.10

A kijevi parlament megszavazta kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az államfő leváltásának módjáról, az úgynevezett impeachment eljárás szabályozásáról szóló előterjesztését.

A törvényjavaslatot a 450 tagú törvényhozás 245 képviselőjének szavazatával fogadták el - egy független kivételével valamennyien az elnök mögött álló Nép Szolgája (Szluha Narodu) párt frakciójának tagjai -, 73-an szavaztak ellene és 55-en tartózkodtak. Ez azt jelenti, hogy a Zelenszkij-pártiakon kívül egy képviselőcsoport sem támogatta az előterjesztést.

A jogszabály értelmében a parlamenti képviselők az államfőt csak abban az esetben távolíthatják el hivatalából, ha az elnök hazaárulást vagy más bűncselekményt követ el.

Az Ukajinszka Pravda hírportál ismertetése szerint az impeachment eljárás alapja a képviselők többsége által aláírt írásbeli beadvány. Ennek jogi indokolást kell tartalmaznia, megalapozandó egy ideiglenes vizsgálóbizottság létrehozását, amely kivizsgálja a hazaárulás vagy más bűncselekmény elkövetésének tényét és körülményeit.
Az államfő az eljárás során legfeljebb öt ügyvéd szolgálatát veheti igénybe védelmének ellátására. A parlamentnek nyílt ülésen kell meghallgatnia a vizsgálóbizottság jelentéseit, kivéve, ha azok államtitkokat tartalmaznak. A parlament az elnök megvádolásáról hozott határozatát követően köteles az alkotmánybírósághoz és a legfelsőbb bírósághoz fordulni. A bíróságoknak pedig meg kell erősíteniük a vádeljárás alkotmányosságát, valamint azt, hogy valóban vannak bűncselekményre utaló jelek az elnök által elkövetett cselekedetekben.

Az impeachmentről szóló határozat akkor tekinthető elfogadottnak, ha a parlament tagjainak legalább háromnegyede megszavazza, azaz 338 képviselő. Amennyiben a határozat nem kapta meg a szükséges számú támogató szavazatot, a házelnöknek írásban kell bocsánatot kérnie az államfőtől.

Amennyiben az elnök magától lemond posztjáról, úgy az impeachment folyamatát leállítják, beleértve az alkotmánybíróságon és a legfelsőbb bíróságon megkezdett eljárást is.

Az ukrán alkotmány eddig is rendelkezett arról, hogy az államfő impeachment eljárással elmozdítható hivatalából, ugyanakkor ennek pontos menetét az alaptörvény nem tartalmazza. Az előző összetételű parlament még június elején elfogadott egy törvényjavaslatot az impeachment eljárással foglalkozó ideiglenes vizsgálóbizottságok felállításáról. Ez az előterjesztés már részben tartalmazta az államfő leváltásának menetét. Az újonnan elnökké választott Zelenszkij azonban nem írta alá a törvényt, így az nem léphetett hatályba. Saját előterjesztését Zelenszkij már a korábbi parlamentnek is benyújtotta, de az napirendre se tűzte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!