Az uniós bíróság hatályon kívül helyezte a mások mellett Viktor Janukovics ellen bevezetett uniós szankciókat

Külföld, 2021.06.09

Megerősítette 2019 júliusában hozott ítéletét, és szabálytalanságokra hivatkozva hatályon kívül helyezte hét ember, köztük Viktor Janukovics korábbi ukrán elnök esetében az Európai Unió által 2014-ben bevezetett szankciókat az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága szerdán.

Az Európai Unió több alkalommal, legutóbb 2019 márciusában hosszabbította meg egy évvel a 2014-ben hozott, egyebek mellett vagyoni eszközök befagyasztásával járó szankcióit, amelyeket mások mellett Viktor Janukovics korábbi ukrán elnök ellen hozott. A szankcióval sújtottakat az indoklás szerint felelősség terheli az ukrán állami vagyon hűtlen kezelése, valamint az ukrán állami vagyonban veszteséget okozó hivatali visszaélés miatt.

Az érintettek keresetet indítottak az uniós bíróságnál a szankciókkal szemben.

Az uniós bíróság szerdai ítéletében megalapozatlannak nyilvánította az Európai Unió Külügyi Tanácsa által 2014-ben hozott korlátozó intézkedéseket. Indoklása szerint ugyanis az uniós tanács nem tartotta be a szankciós jegyzékbe vétel kritériumait Viktor Janukovics, a 2013. decemberi Majdan-tüntetések feloszlatása nyomán megbuktatott, Moszkva-barát volt ukrán elnök és másik hét érintett esetében.

A bíróság arra emlékeztetett, hogy az uniós tanács korlátozó intézkedéseinek elfogadása vagy fenntartása esetén meg kell győződnie arról, hogy az érintett unión kívüli ország hatóságai betartották-e a hatékony bírói védelemhez való jogot a határozat elfogadásának időpontjában. A bíróság megállapította, hogy a korlátozó intézkedések meghosszabbításáról szóló külügyi tanácsi döntés indokolása nem tartalmaz egyetlen hivatkozást arra vonatkozóan, hogy ellenőrizte volna az említett jogok betartását. Ennek értelmében a Külügyi Tanács nem rendelkezett elegendő információval a szankciók fenntartásához.

A bíróság mindezek ismeretében hatályon kívül helyezte az uniós tanács 2016 márciusa és 2018 márciusa közötti időszakokra vonatkozó korlátozó intézkedéseit Viktor Janukovics és egyik fia esetében, valamint hatályon kívül helyezte a további hat érintettet sújtó szankciókat, amelyeket 2018 márciusa és 2019 márciusa között foganatosítottak.

Peter Stano, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a testület szokásos sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: a bizottság "tudomásul vette és alaposan elemezni fogja" az uniós bíróság ítéletét és annak következményeit. Leszögezte ugyanakkor, hogy Janukovics és fia továbbra is az uniós korlátozó intézkedések hatálya alatt marad az év folyamán korábban meghosszabbított jogi aktusok és egy módosított indokolás alapján. Utóbbi nem része a 2019-ben bevezetett szankcióknak - mondta.

A szankcióval sújtottak listáját az illetékes Tanács rendszeresen felülvizsgálja, az intézkedések megújításához a tagállamok egyhangúságára van szükség - magyarázta Stano. Hozzátette ugyanakkor: az ügy részleteinek vizsgálata nehézségekbe ütközik, ugyanis az Oroszországban tartózkodó Janukovics, Moszkvához hasonlóan, egyáltalán nem együttműködő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!