Az uniós bíróság megerősítette a Hamász koábbi felvételét az EU szankciós listájára

Külföld, 2018.12.14

Az uniós törvényszék elutasította azt a keresetet, amelyet a Hamász nyújtott be terrorista cselekményekben részt vevő egyének és szervezetek pénzeszközeinek befagyasztására vonatkozó uniós határozatok ellen, megerősítetve ezzel az iszlamista szervezet korábbi felvételét az Európai Unió szankciós listájára - közölte döntését az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága pénteken.

A törvényszék döntésében úgy ítélte meg, az Európai Unió Tanácsa 2001. december végén hozott, a Hamász pénzeszközeinek befagyasztására irányuló intézkedése nem aránytalan, és tiszteletben tartja az alapvető jogokat.

Az ügy előzménye, hogy az Európai Unió Tanácsa közös álláspontot és egy rendeletet fogadott el a terrorizmus elleni küzdelem érdekében. Az intézkedések elrendelték a terrorista cselekményekben való részvétellel gyanúsítható, és a tanács által elfogadott, illetve rendszeresen naprakésszé tett listára felvett személyek, csoportok és szervezetek vagyonának befagyasztását. A tanács egy határozatot is elfogadott, amellyel a Hamászt felvette a listára, a szervezet szerepeltetetését a későbbiekben 2014-ben és 2017-ben is meghosszabbította.

A törvényszék pénteki ítéletében megerősítette a Hamász szerepeltetését az EU szankciós listáján, döntése szerint a tanácsi határozatok ugyanis indokoltan tartják szem előtt a nemzetközi békére és biztonságra veszélyt jelentő terrorcselekmények és fenyegetettség elleni küzdelemre irányuló célokat.

A törvényszék a Hamasz állításával ellentétben megjegyezte, mivel nem szuverén állam, a szervezet politikai jellege vagy a kormányban való részvétele nem jelent alapot a tanács által elfogadott közös álláspontban szereplő szabályok alkalmazásának megszüntetésére. A bíróság hozzátette, a pénzeszközök befagyasztását és más szankciókat elrendelő, terrorszervezeteket tartalmazó európai lista rendszeres felülvizsgálatára van szükség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!