Az uniós miniszterek jóváhagyták az 1,2 milliárd eurós pénzügyi támogatást Ukrajna részére

Külföld, 2022.02.21

Az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács hétfőn jóváhagyta az Európai Bizottság által javasolt makroszintű pénzügyi támogatást Ukrajna részére - tájékoztatott sajtóközleményben a brüsszeli testület.

A hitelek formájában nyújtott segély az ukrajnai gazdasági stabilitást hivatott előmozdítani, továbbá gyors támogatást nyújt a jelenlegi válsághelyzetben, és erősíteni kívánja az ország ellenálló képességét.

Január 24-én Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyilatkozott először a támogatásról. A Tanács az Európai Parlament jóváhagyását követően fogadta el, mindössze 21 nappal azután, hogy az uniós végrehajtó testület előterjesztette javaslatát.

"Az EU azért gyorsította fel az Ukrajnának nyújtandó gazdasági támogatás elfogadását, mert a jelenlegi geopolitikai feszültségek károsan hatnak Ukrajna gazdasági és pénzügyi stabilitására. A tartós biztonsági fenyegetések máris jelentős tőkekiáramlást eredményeztek. Ukrajna a fokozott geopolitikai bizonytalanság és annak az ország gazdasági helyzetére gyakorolt hatása miatt elveszítheti a nemzetközi tőkepiacokhoz való hozzáférést" -áll a sajtóközleményben.

A sürgősségi makroszintű pénzügyi támogatás 12 hónapra vonatkozik, amelynek során az EU kétszer 600 millió eurót folyósít Ukrajnának. A makroszintű pénzügyi támogatások pénzeszközei alacsony kamatozású, hosszú lejáratú hitelek formájában állnak rendelkezésre, az EU és Ukrajna között létrejött egyetértési megállapodásban lefektetett konkrét szakpolitikai intézkedések végrehajtásától függően.

Az EU-Ukrajna társulási megállapodás 2017-es hatályba lépése óta az EU folyamatosan támogatja a kelet-európai ország strukturális reformjának programját, amely a korrupció elleni küzdelemre, a független igazságszolgáltatási rendszer kiépítésére, a jogállamiságra és a jobb üzleti környezet megteremtésére összpontosít.

Egyéb eszközök mellett az EU 2014 és 2021 között öt egymást követő makroszintű pénzügyi támogatási művelet keretében segítette Ukrajnát, összesen 5 milliárd euró összegű hitellel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!