Az UPA által 1945-ben meggyilkolt lengyelek újabb tömegsírját találták meg Ukrajnában

Külföld, 2023.10.27

Lengyel és ukrán kutatók az 1945-ben az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) által meggyilkolt lengyelek újabb tömegsírját találták meg a nyugat-ukrajnai egykori Puzsniki falu térségében - közölte pénteken Michal Dworczyk lengyel tárca nélküli miniszter.

"Négy hónapos nehéz kutatás után lengyel és ukrán szakértők megtalálták az ukrán nacionalistáknak áldozatul esett lengyelek, a falu meggyilkolt lakosainak tömegsírját" - írta Dworczyk az X közösségi felületen.

Piotr Glinski örökségvédelmi és kulturális miniszter a közösségi médiában közölte: Varsó Kijevhez fordult az áldozatok exhumálása, vizsgálata és méltó temetése engedélyeztetéséért. Rámutatott: kilenc év óta ez az első eset, hogy Ukrajnában az UPA áldozatainak újabb tömegsírját találták meg.

Puzsnikiben 1945 februárjában az UPA mintegy száz lengyelt, többségében nőket és gyermekeket gyilkolt meg. A helyszínen idén nyáron kezdték el a tömegsír utáni kutatást. Július elején Puzsnikiben Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő tisztelgett az áldozatok emléke előtt.

A tömeggyilkosságot az 1943-1945-ben zajló volhíniai (lengyelül Wolyn) mészárlás részének tekintik. Az UPA és az a Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) által elkövetett, a lengyel lakosság elleni etnikai tisztogatás során a ma Ukrajnához tartozó Volhíniában és az egykori Kelet-Galíciában mintegy százezer lengyelt mészároltak le.

Varsó és Kijev eltérő módon tekint a volhíniai mészárlásra, míg a lengyel fél népirtásnak minősíti a történteket, az ukrán fél, a lengyel részről elkövetett, az ukrajnainál nagyságrendekkel kisebb mértékű megtorlásra hivatkozva, kétoldalú arányos felelősségről beszél.

Az áldozatokat rejtő tömegsírok feltárását Ukrajna 2017-ben leállította. A kijevi kormány tavaly jelezte, hogy jóváhagyja a kutatások folytatását.

Maciej Dancewicz, a Puzsnikiben folytatott feltárást lengyel részről szervező, Dworczyk által alapított Szabadság és Demokrácia Alapítvány alelnöke a Rzeczpospolita lengyel napilapnak elmondta: a lengyel fél arra számít, hogy "Puzsniki feloldhatja az ukrán fél ellenkezését (...), és áttörést hoz az OUN és UPA áldozatai méltó eltemetésének akadályozásában az ukrán területen".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!