Az UPA által 1945-ben meggyilkolt lengyelek újabb tömegsírját találták meg Ukrajnában

Külföld, 2023.10.27

Lengyel és ukrán kutatók az 1945-ben az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) által meggyilkolt lengyelek újabb tömegsírját találták meg a nyugat-ukrajnai egykori Puzsniki falu térségében - közölte pénteken Michal Dworczyk lengyel tárca nélküli miniszter.

"Négy hónapos nehéz kutatás után lengyel és ukrán szakértők megtalálták az ukrán nacionalistáknak áldozatul esett lengyelek, a falu meggyilkolt lakosainak tömegsírját" - írta Dworczyk az X közösségi felületen.

Piotr Glinski örökségvédelmi és kulturális miniszter a közösségi médiában közölte: Varsó Kijevhez fordult az áldozatok exhumálása, vizsgálata és méltó temetése engedélyeztetéséért. Rámutatott: kilenc év óta ez az első eset, hogy Ukrajnában az UPA áldozatainak újabb tömegsírját találták meg.

Puzsnikiben 1945 februárjában az UPA mintegy száz lengyelt, többségében nőket és gyermekeket gyilkolt meg. A helyszínen idén nyáron kezdték el a tömegsír utáni kutatást. Július elején Puzsnikiben Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő tisztelgett az áldozatok emléke előtt.

A tömeggyilkosságot az 1943-1945-ben zajló volhíniai (lengyelül Wolyn) mészárlás részének tekintik. Az UPA és az a Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) által elkövetett, a lengyel lakosság elleni etnikai tisztogatás során a ma Ukrajnához tartozó Volhíniában és az egykori Kelet-Galíciában mintegy százezer lengyelt mészároltak le.

Varsó és Kijev eltérő módon tekint a volhíniai mészárlásra, míg a lengyel fél népirtásnak minősíti a történteket, az ukrán fél, a lengyel részről elkövetett, az ukrajnainál nagyságrendekkel kisebb mértékű megtorlásra hivatkozva, kétoldalú arányos felelősségről beszél.

Az áldozatokat rejtő tömegsírok feltárását Ukrajna 2017-ben leállította. A kijevi kormány tavaly jelezte, hogy jóváhagyja a kutatások folytatását.

Maciej Dancewicz, a Puzsnikiben folytatott feltárást lengyel részről szervező, Dworczyk által alapított Szabadság és Demokrácia Alapítvány alelnöke a Rzeczpospolita lengyel napilapnak elmondta: a lengyel fél arra számít, hogy "Puzsniki feloldhatja az ukrán fél ellenkezését (...), és áttörést hoz az OUN és UPA áldozatai méltó eltemetésének akadályozásában az ukrán területen".

Később Mateusz Morawiecki kormányfő a Facebook-oldalán azt írta, "Be kell gyógyítani ezt a fájdalmas, a lengyel és az ukrán nemzet történetén ejtett sebet". A megbékéléshez az út alapos szakértői és történészi kutatómunkán, az áldozatok maradványainak megtalálásán, exhumálásán és eltemetésén keresztül vezet - húzta alá a miniszterelnök. Kijelentette: a volhíniai mészárlás összes áldozatának feltárása nélkül "lehetetlen a teljes körű lengyel-ukrán megbékélés".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!