Azbej Tristan: Magyarország egyként állt fel és érzett együtt az áldozatokkal

Külföld, 2023.09.28

Magyarország egyként állt fel és érzett együtt az áldozatokkal - mondta Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára a februári törökországi és szíriai földrengés áldozatainak, valamint a magyar kutató-mentőcsapatok szolgálatának emléket állító emlékoszlop átadásán csütörtökön.

Az államtitkár hozzátette: a magyar kormány a Hungary Helps programon keresztül gyors és hatékony segítséget nyújtott a bajba jutottaknak, 167 kutató-mentő vett részt a keresésben a katasztrófa sújtotta területeken. Több mint harminc életet mentettek meg - összegezte Azbej Tristan.

A magyar kormány tíz tonna tárgyi segítséget is felajánlott - hangsúlyozta.

Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szervezet 19 fős személyzettel, köztük önkéntes tűzoltókkal, és négy keresőkutyával segítette a törökországi mentést. Öt ember életét sikerült megmenteni.

Gülsen Karanis török nagykövet beszédében kiemelte, hogy Magyarország az első országok között volt, amelyik felajánlotta segítségét a természeti katasztrófa miatt. A nagykövet megköszönte a magyar emberek kedvességét, szolidaritását a magyar kormány és a Hungary Helps segítségét.

A faragott emlékoszlop Juhász András fafaragó művész munkája.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!