Banán közé rejtve érkezett a kokain egy dél-olaszországi kikötőbe

Külföld, 2021.06.04

Több mint egy tonna kokaint találtak a hatóságok banánnal teli konténerekben a dél-olaszországi Gioia Tauro kikötőjében, amely a 'ndrangheta bűnszervezet drogelosztó bázisaként ismert - jelentette az olasz sajtó pénteken.

Az 1126 kilogram, tiszta minőségű kokain egy Ecuadorból érkező konténerben volt elrejtve banánnal teli ládákban.

A dél-olasz Calabria tartomány ügyészsége, a vámőrséggel és a pénzügyőrséggel együttműködésben több mint kétezer konténert világított át a drogszállítmány megtalálására. Fejlett technológiájú szkennerek segítségével sikerült megtalálni a gyümölcs között elhelyezett kokaint.

A konténer eredetileg Törökország felé folytatta volna az útját, ahonnan feldolgozás után ismét visszatért volna Európába.

A szállítmány piaci értékét a hatóságok 225 millió euróra becsülték.

Gioia Tauro kikötője a latin-amerikai kontinensről érkező kábítószer-kereskedelem egyik legjelentősebb európai állomásaként ismert. A calabriai szervezett bűnözés, a 'ndrangheta innen indítja tovább a drogot az észak-európai piacra. A bűnszervezet a kontinens legveszélyesebb és legnagyobb üzleti forgalommal bíró maffiájának számít.

A kikötőbe a világ minden részéből évente több mint 2,5 millió konténer áru érkezik. Kezdetben kutyákkal és szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel igyekeztek rábukkanni a kábítószerre. A technológiai fejlődéssel a maffia ellenes hatóságok ma már minden konténert átvizsgálnak. Májusban 400 kilogramm kokaint találtak egy Brazíliából érkezett csirkehús-szállítmányban, amely Gioia Tauróból egy koszovói céghez ment volna tovább.

Az idei legnagyobb fogás februárban volt, amikor 1,3 tonna drog került elő egy Ecuadorból és Brazíliából indult konténerből, kávé, hús és gyümölcs közé rejtve.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!