Bankfiókokat rongált meg Nagy-Britanniában egy palesztinpárti szervezet

Külföld, 2024.06.10

Az egyik legnagyobb brit bankhálózat, a Barclays legalább húsz fiókját rongálta meg hétfőn a Palestine Action nevű palesztinpárti szervezet.

A csoport, amely az X portálon számolt be az összehangolt akcióról, azzal indokolta a bankfiókok megrongálását, hogy a Barclays a legnagyobb izraeli haditechnikai konglomerátum, az Elbit Systems befektetője.

A Palestine Action közölte: az Elbit vezérigazgatója nyíltan beszél arról, hogy cége felfuttatja a gázai háborúban - a palesztinpárti csoport megfogalmazás szerint a "folyamatban lévő népirtásban" - bevetett fegyverek termelését.

A szervezet szerint a hétfői akciósorozattal annak a követelésének adott kifejezést, hogy a Barclays hagyjon fel az izraeli fegyverkereskedelemben eszközölt befektetéseivel.

A csoport tagjai a bank egyik edinburghi fiókjának ablakait olyan kövekkel zúzták be, amelyekre a gázai háborúban meghalt palesztinok - a szerveződés megfogalmazása szerint mártírok - nevét írták.

A támadássorozat elkövetői számos Barclays-fiókot szinte teljesen szétvertek, több banképület tetőszerkezetét megbontották, a falakra és az ablakokra vörös festéket öntöttek.

A Barclays szóvivője hétfői sajtónyilatkozatában kijelentette, hogy a bank létfontosságú finanszírozást nyújt olyan amerikai, brit és európai uniós vállalatoknak, amelyek védelmi felszereléseket szállítanak a NATO-nak és szövetségeseinek.

A szóvivő szerint a védelmi szektor alapvető jelentőségű Nagy-Britannia nemzetbiztonsága szempontjából, és a kormányok döntési jogkörébe tartozik annak eldöntése, hogy bevezetnek-e fegyverembargót más országokkal szemben.

A londoni pénzügyi központ, a City rendőrsége hétfő délután közölte, hogy három embert őrizetbe vett az egyik helyi Barclays-fiók megrongálása miatt.

A Palestine Action számos más londoni kerületben, valamint más brit nagyvárosokban, köztük Edinburghban, Bristolban, Manchesterben és Prestonban is hasonló akciókat hajtott végre Barclays-fiókok ellen.

A Palestine Action 2020-ban alakult azzal a meghirdetett céllal, hogy akadályozza az Izraelt fegyverekkel ellátó nemzetközi vállalatok nagy-britanniai érdekeltségeinek tevékenységét.

A csoport kiemelt célpontjai közé tartoznak az Elbit Systems nagy-britanniai telephelyei, amelyek ellen a szervezet az elmúlt években több - elsősorban rongálással, épületfoglalással járó - akciót is végrehajtott.

Izrael tavaly kiterjedt hadműveleteket kezdett Gázában, miután az övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet példátlan támadást hajtott végre Izrael déli térségében. A terrortámadásban 1200 ember meghalt, háromezren megsebesültek, és a Hamász elhurcolt 251 túszt is, akik közül 116-an még nem kerültek haza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!