Barr: az FBI rosszhiszeműen járhatott el az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokban

Külföld, 2019.12.10

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) rosszhiszeműen járhatott el az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokban - jelentette ki William Barr amerikai igazságügyi miniszter kedden az NBC televíziónak adott interjújában.

Hozzátette azonban: egyelőre korai volna "végleges ítéletet" alkotni arról, hogy politikai elfogultság mozgatta-e az FBI vizsgálatát a Donald Trump és kampánycsapata munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszásról a 2016-os elnökválasztás idején.

William Barr hangsúlyozta: a vizsgálat, amelyet Michael Horowitz ellenőrzési főigazgató vezetett, nem tudta kielégítően megmagyarázni az FBI tévedéseit és kudarcait, s ezzel - mint mondta - "nyitva maradt az ajtó" annak feltételezéséhez, hogy a nyomozó iroda valószínűsíthetően "rosszhiszeműen" cselekedett. A miniszter "megalapozatlannak" minősítette az FBI vizsgálatait.

"Szerintem az orránál fogva vezették az országot három éven keresztül, egy teljesen mondvacsinált narratíva alapján, amelynek a teljesen felelőtlen sajtó nagy mértékben a híve volt és agyonreklámozott" - szögezte le Barr az interjúban.

A miniszter ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a Christopher Steele volt brit hírszerző által Trumpról összeállított, és az FBI által nem ellenőrzött információkat tartalmazó dosszié kifejezetten "csalás". Az FBI az ebben a dossziéban foglalt, ellenőrizetlen információkra hivatkozva indíttatta meg a nyomozást Donald Trump és munkatársai ellen, és kért engedélyt Trump egyik munkatársának lehallgatására is.

A John Durham által vezetett - és a Michael Horowitz munkatársaival párhuzamosan vizsgálódó - bizottság munkája "vízválasztó" lehet majd - mondta. A miniszter szerint e bizottság jelentése várhatóan a tavaszra vagy kora nyárra lesz kész.

John Durham nem a minisztérium belső munkatársa, hanem connecticuti ügyvéd, akit William Barr külön bízott meg vizsgálatok elvégzésével. Az ügyvéd a Horowitz-bizottság hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésének egyes elemeit kifejezetten bírálta, hozzátéve, hogy az általa irányított munkacsoport sokkal szélesebb körben, és nemcsak az Egyesült Államokon belül, hanem külföldön is vizsgálatokat folytat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!