Befejeződött a német hadsereg afganisztáni küldetése

Külföld, 2021.06.30

Csaknem húsz év után befejeződött a német hadsereg (Bundeswehr) afganisztáni küldetése, az utolsó egység szerdán tért haza.

Az Alsó-Szászország tartományi Wunstorfnál fekvő légi támaszpontra szerda délután érkezett meg az utolsó német katonákat szállító három repülőgép. Kedd késő este indultak Mazar-I-Sharifból.

A 264 katona fogadására a koronavírus-járvány miatt nem tartottak külön rendezvényt.

A legmagasabb rangú német katona, Thorsten Poschwatta, a légierő (Luftwaffe) tábornoka már az előző héten befejezte munkáját az Eltökélt Támogatás (Resolute Support - RS) nevű NATO-vezetésű művelet vezérkari főnökeként, és közvetlen munkatársaival hazatért.

A májusban elkezdett kivonulás előtt a Bundeswehr 1100 tagja szolgált Afganisztánban. Távozásukkal a bázisaikat is felszámolták Kabulban és Mazar-I-Sharifban. Csaknem 750 konténernyi felszerelést szállítottak vissza Németországba, köztük 120 járművet és hat helikoptert.

Németország az Egyesült Államok után a második legnagyobb létszámmal vett részt a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások következtében indított afganisztáni NATO-vezetésű műveletekben, vagyis az úgynevezett Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő (ISAF) és az RS munkájában. Előfordult, hogy egyszerre több mint ötezer német katona volt az ázsiai országban.

A szövetségi parlament (Bundestag) fennhatósága alatt álló hadsereg nagyjából 12,5 milliárd eurót (4400 milliárd forint) fordított a műveletekre.

A csaknem húsz év alatt 59 katonát veszítettek, közülük 35-en harc közben estek el. Legutóbb 2013-ban halt meg katona Afganisztánban.

A kivonulással lezárul egy "történelmi fejezet" a Bundeswehr életében, véget ér egy "intenzív bevetés", amelyben a hadsereg "helytállt a harcban" - közölte Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter.

Kiemelte: nagy köszönet jár a "több mint 150 ezer egyenruhás férfinak és nőnek, akik 2001 óta Afganisztánban szolgáltak". Ezek a katonák "büszkék lehetnek teljesítményükre, hiszen a parlamenttől kapott feladatokat mind teljesítették", méghozzá "szakmaisággal és meggyőződéssel".

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár április közepén jelentette be, hogy megkezdik az afganisztáni erők kivonását, mert felismerték, hogy nincs katonai megoldás az ország előtt álló kihívásokra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!