Befejeződött a sertéspestisjárvány megfékezését célzó kormányintézkedések elleni gazdatüntetés Horvátországban

Külföld, 2023.12.07

Tizenöt nap után befejeződött a sertéspestisjárvány megfékezését célzó kormányintézkedések elleni gazdatüntetés Horvátországban - jelentette be csütörtökön Tomislav Pokrovac, a demonstráció vezetője.

A tiltakozók azt követelték a kormánytól, hogy azonnal vessen véget az egészséges sertések elpusztításának, és tegye lehetővé az egészséges sertések kereskedelmét és a hagyományos módon történő disznóvágást.

Pokrovac elmondta: a minisztériummal tartott szerdai találkozón sikerült több pontban egyeztetniük, kivéve a disznóvágást, amelyről csak december 15-én születik döntés. Ugyanakkor ígéretet kaptak arra, hogy az egészséges sertésállományt nem kell elpusztítani - hangsúlyozta.

Hozzátette: amennyiben a megállapodást nem hajtja végre a tárca, újév után újra tüntetéseket szerveznek, és ismét traktorokkal vonulnak az utakra.

Horvátország június 23-án jelentette először az EU-tagországoknak, hogy a házisertés-állományban is igazolták az ASP vírus jelenlétét, majd rövid idő alatt több tucat járványgócot azonosítottak.

Az országban eddig közel 30 ezer sertést pusztítottak el. Továbbra is a kelet-horvátországi Vukovár-Szerémség megyében a legrosszabb a helyzet, de a járvány a szlavóniai megyékre is kiterjedt. A korlátozás alatt álló körzetekben még saját használatra sem szabad sertést vágni, továbbá tilos az élőállat, a hús, illetve húskészítmények zónán kívülre szállítása.

A bezárt telepeken legkorábban 2025-ben lesz lehetséges az újbóli tenyésztés, emiatt sok gazdálkodó döntött úgy, hogy felhagy a sertéstartással.

A horvát kormány 7,5 millió eurónyi támogatást nyújt azoknak a gazdálkodóknak, akiknek a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében el kellett pusztítaniuk sertésállományukat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!