Befogadta az amerikai legfelsőbb bíróság Trump fellebbezését a választásból kizárásáról szóló ügyben

Külföld, 2024.01.06

Befogadta Donald Trump fellebbezését a választási indulásból való Colorado állambeli kizárásáról az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága pénteken.

Az Egyesült Államokban alkotmánybírósági szerepet is betöltő, legfőbb jogi fórum közölte, hogy eleget tesz Donald Trump kérésének a gyorsított eljárásról is, és a két fél szóbeli érveinek meghallgatását február 8-ra tűzte ki.

Donald Trumpot Colorado állam legfelsőbb bírósága zárta ki már az előválasztási indulás lehetőségéből is decemberben hozott határozatában, amelyben az ország alkotmányával érvel, és arra hivatkozik, hogy a korábbi elnök zendülésben és lázadásban érintett a 2021. január 6-i eseményekkel összefüggésben.

Donald Trump jogászai a fellebbezést szerdán nyújtották be a szövetségi legfelsőbb bírósághoz a Coloradóban hozott döntés ellen.

A legfelsőbb bíróság döntése arról határoz majd, hogy az Egyesült Államok alkotmányának 1868-ban elfogadott 14. kiegészítése a zendülésben érintettek közhivatalból kizárásáról alkalmazható-e Donald Trump esetében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!