TV műsor

Behívatta a német katonai attasét az orosz védelmi minisztérium

Külföld, 2020.10.23

Az atomsorompó-egyezmény "durva megsértését" jelenti, hogy Németország olyan NATO-hadgyakorlatokon vesz részt, amelyen a német fegyveres erők az amerikai harcászati nukleáris fegyverek bevetését gyakorolják - közölte az orosz védelmi minisztérium a tárcához pénteken behívatott német katonai attaséval.

A moszkvai védelmi tárca a Steadfast Noon és Resilient Guard hadgyakorlatokon való német részvételt kifogásolta. A német katonai attasé figyelmét felhívták arra, hogy a NATO nukleáris fegyverrel nem rendelkező tagjai - Németország ezeknek egyike - személyi állományának és kettős rendeltetésű légierejének a bevonása nukleáris fegyver alkalmazását tartalmazó forgatókönyvek gyakorlásába az atomsorompó-egyezmény "durva megsértését" jelenti.

"Az ilyen lépések az atomfegyver-alkalmazás küszöbének lejjebb szállításához és a feszültség növekedéséhez vezetnek az Oroszország-NATO-határvonal mentén, és negatív hatást gyakorolnak a bizalom szintjére Európában" - hangzott a minisztérium közleménye.

A DPA német hírügynökség október 15-én közölte, hogy a német légierő a NATO-szövetségeseivel együtt részt vesz a nörvenichi légibázison megrendezett Steadfast Noon gyakorlaton, amelybe nukleáris fegyverek hordozására alkalmas repülőgépeket is bevontak. Ezzel egyidejűleg Resilient Guard keretében Büchelnél - amelynek támaszpontján nem hivatalos adatok szerint 20 darab B61-es típusú amerikai nukleáris robbanótöltetet tárolnak - német repülőgépek egy feltételezett támadó elleni védekezést gyakorolnak
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!