Bekérette Peking az amerikai nagykövetség ügyvivőjét a kínai vezetőket sújtó szankciók miatt

Külföld, 2020.12.08

Bekérette a kínai külügyminisztérium a Pekingben állomásozó amerikai nagykövetség ügyvivőjét kedden, miután Washington magas rangú kínai politikusok ellen hirdetett szankciókat a hongkongi nemzetbiztonsági törvény miatt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter helyi idő szerint hétfőn jelentette be, hogy szankciókat vezetnek be 14, a kínai népgyűlésben elnökhelyettesi posztot betöltő vezető ellen.

Cseng Cö-kuang kínai külügyminiszter-helyettes a bejelentésre reagálva kedden bekérette Robert Fordent amerikai ügyvivőt. A külügyminisztérium közleménye szerint Cseng "ugyanolyan mértékű" ellenintézkedéseket is kilátásba helyezett "az ország szuverenitásának, biztonságának és fejlődési érdekeinek védelme érdekében". A külügyminiszter-helyettes kiemelte: "Hongkong ügye Kína belügye, az Egyesült Államoknak pedig semmilyen indoka nincsen a beavatkozásra".

Kedden a kínai kormányzat hongkongi és makaói ügyekért felelős irodája is közleményben ítélte el az amerikai lépést, azt hangsúlyozva, hogy a vitatott nemzetbiztonsági törvény bevezetése óta a hongkongi társadalom ismét stabilizálódott.

A Peking által június 30-án elfogadott, majd azonnal hatályba is lépett nemzetbiztonsági törvény tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a külföldiekkel folytatott, a nemzetbiztonságot veszélyeztető összejátszást, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. A törvény bírálói szerint azonban a jogszabály súlyosan csorbítja a hongkongi szabadságjogokat, márpedig Kína az "egy ország, két rendszer" elve alapján ötven évre nagyfokú autonómiát ígért Hongkongnak 1997-től számítva, amikor a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város visszakerült az anyaországhoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!