Bekérették a prágai orosz nagykövetet a cseh külügyminisztériumba

Külföld, 2021.04.20

Szerda délutánra bekérették a cseh külügyminisztériumba Alexander Zmejevszkijt, Oroszország prágai nagykövetét - közölte Jan Hamácek cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter kedden Prágában, miután Andrej Babis kormányfővel megvitatta a cseh-orosz diplomáciai konfliktus legújabb fejleményeit.

Hamácek bejelentette: át kívánja adni a nagykövetnek a hivatalos cseh tiltakozást az ellen, ahogy Oroszország eljárt Csehország ellen azt követően, hogy Prága szombaton 18 orosz diplomatát kiutasított az országból. Válaszul Moszkva vasárnap 16 cseh diplomatát és 4 követségi alkalmazottat utasított ki Oroszországból.

Prága szerint az orosz diplomaták a titkosszolgálatoknak dolgoztak. A cseh félnek megalapozott a gyanúja, hogy az orosz titkosszolgálatoknak részük van a 2014-ben a dél-morvaországi Vrbeticében egy lőszerraktárban bekövetkezett robbanásokban.

A miniszter szerint az orosz válaszlépés aránytalan és teljes mértékben megbénította a moszkvai cseh nagykövetség működését. "Az orosz nagykövet lesz az első, akit megismertetek az esetleges cseh válaszintézkedéssel" - jegyezte meg Hamácek.

Az Európai Unió és a NATO tagállamokban működő cseh nagykövetek feladatul kapták, hogy forduljanak befogadó országuk kormányaihoz és kérjék szolidaritásuk kifejezését és a kollektív akcióban való részvételt - jelentette be továbbá Hamácek. Csehország egyebek között azt kéri, hogy a szövetséges országok mérlegeljék az ottani orosz nagykövetek berendelését, és kollektív akcióra szólít fel, amely az orosz titkosszolgálatok munkatársaként beazonosított diplomaták "szolidáris kiutasításához" vezetne az EU és a NATO tagállamokból - fejtette ki a kormányfőhelyettes.

Miután a moszkvai cseh nagykövetség csak nagy nehézségek árán tud működőképes maradni, Csehország felkéri a szövetségeseit, hogy segítsenek fenntartani a diplomáciai képviselet munkáját - mondta Hamácek újságírók előtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!