Bekérették az orosz külügyminisztériumba az amerikai, a brit és a kanadai nagykövetet

Külföld, 2023.04.18

Bekérették az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada nagykövetét az orosz külügyminisztériumba - közölte az orosz diplomáciai tárca kedden.

"Az Oroszország belügyeibe való durva beavatkozással és a diplomáciai státuszukkal összeegyeztethetetlen tevékenységgel kapcsolatban az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada nagykövetét beidézték a külügyminisztériumba" - áll a közleményben.

A három misszióvezetőnő hétfőn a 25 évi szabadságvesztésre ítélt Vlagyimir Kara-Murza ellenzéki politikus és újságíró szabadon bocsátását követelte közös közleményben a moszkvai városi bíróság lépcsőjén. Az orosz külügyminisztérium honlapján kedd délután megjelent tájékoztatás szerint a tárca a nagyköveteknek határozott tiltakozását fejezte ki a Kara-Murza ügyében tett fellépés és az orosz bíróságra való nyomásgyakorlási kísérlet miatt. A minisztérium mindezt az orosz belügyekbe való nyílt beavatkozásnak minősítette.

A Londont képviselő Deborah Bronnertnek felhívták a figyelmét arra, hogy a 2002-es orosz állampolgársági törvény értelmében minden orosz állampolgár, aki más állampolgársággal is rendelkezik, az Oroszországi Föderáció által csakis orosz állampolgárnak tekintendő, kivéve a nemzetközi szerződésében vagy szövetségi törvényben meghatározott eseteket. Oroszország és az Egyesült Királyság között nincs erre vonatkozó megállapodás, így a Kara-Murza brit állampolgárságára vonatkozó brit hivatkozások jogi értelemben semmisek.

Az amerikai képviseletet vezető Lynne Tracynek a minisztérium illetékesei egyebek között képmutatónak és nevetségesnek minősítették a kísérleteket, amelyeket Kara-Murza megvédése érdekében tettek, akit Moszkva a Nyugat által felügyelt "befolyásolási ügynöknek" minősített. A megbeszélésen a tájékoztatás szerint kilátásba helyezték, hogy Moszkva határozottan meg fog akadályozni minden olyan lépést, amelyet az Egyesült Államok az orosz társadalomban a viszály és ellenségeskedés szítása érdekében tesz, valamint azt, hogy a diplomáciai képviseletet a felforgató munka fedőszerveként használják fel.

"Az amerikai nagykövetség azon munkatársai, akik megsértik a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt, és visszaélnek státuszukkal, idő előtt befejezik moszkvai tartózkodásukat" - áll a közleményben.

Alison LeClaire kanadai nagykövetnek kifogásolták a hivatalos Ottawa által indított, "fékeveszett oroszgyűlölő kampányt" és azt, hogy Kanadában a külpolitika stratégiai céljaként jelentették be az "oroszországi rendszerváltást". Arra figyelmeztették, hogy elkerülhetetlen negatív következményekkel jár majd a kétoldalú kapcsolatokra és a moszkvai kanadai nagykövetségnek a diplomáciai státusukkal visszaélő munkatársaira, ha Justin Trudeau miniszterelnök jelenlegi konfrontatív politikája folytatódik.

A 41 éves, orosz-brit kettős állampolgárságú Kara-Murzát hazaárulás és az orosz hadseregről szóló hamis állítások terjesztése címén ítélték el. A politikus Vlagyimir Dzsabarov, az orosz felsőház külügyi bizottságának első elnökhelyettese szerint személyesen részt vett az orosz gazdaságot, valamint a tisztségviselőket, közszereplőket és családtagjaikat sújtó szankciók kidolgozásában.

Kara-Murza orosz ellenzékiként rendszeres részvevője volt a Kreml-ellenes fórumoknak Európában és az Egyesült Államokban. Együttműködött a 2015-ben meggyilkolt Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikussal, és saját műsora volt a független hangvételű Eho Moszkvi rádióban. Többször bírálta az Ukrajna elleni háború kirobbantását.

Az elítélt idősebb Vlagyimir Kara-Murza (1959-2019) neves újságíró és ellenzéki aktivista fia. Támogatói szerint 2015-ben és 2017-ben mérgezési kísérletet élt túl, amelyekért a Kremlt tette felelőssé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!