Belga kormányfő: ma azokról a bátor ukrán harcosokról is megemlékezünk, akik szabadságukért és hazájukért küzdenek

Külföld, 2022.11.11

Ma nemcsak az első világháború végéről, hanem azokról a bátor ukrán harcosokról is megemlékezünk, akik hazájukért és szabadságukért küzdenek - jelentette ki Alexander de Croo belga szövetségi kormányfő pénteken, az első világháborút lezáró fegyverszünet aláírásának 104. évfordulója alkalmából mondott beszédében.

A miniszterelnök az ünnepélyes megemlékezéssel összekötött beszédét a nyugat-belgiumi Ypres városában mondta el. "Az idei megemlékezés más. Az én generációm számára a háború soha nem volt olyan érzékelhető, mint ma" - fogalmazott. Mint mondta, a mai napon azokra a nőkre is gondolni kell, akik az orosz brutalitás áldozatai lettek, továbbá gyermekekre és nagyszülőkre, akiknek menekülniük kellett a válogatás nélküli erőszak elől. "Nekik ajánljuk békeüzenetünket" - tette hozzá.

A megemlékezés hagyományos belgiumi helyszíne a nyugat-flandriai Ypres városa, amely mind a mai napig őrzi szomorú hírnevét: a település közelében az első világháború idején az antant és a központi hatalmak több csatát is vívtak rendkívül nehéz körülmények között, a heves esők miatt időnként sártengerré változott az egész térség, amelyben több ezer katona fulladt meg. A németek a második ypres-i csatában, 1915-ben alkalmazták először a mustárgázt harci fegyverként.

Száznégy éve, 1918. november 11-én írta alá a vereségét elismerő Németország a fegyverszünetet az antanthatalmakkal a franciaországi Compiegne közelében, egy vasúti kocsiban, ezzel véget ért az első világháború.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!