Belga külügyminiszter: az uniós szankciókat ki kell terjeszteni az iráni Forradalmi Gárdára is

Külföld, 2024.04.22

Az Irán elleni új uniós szankcióknak, amelyeket az EU múlt héten vezetett be az ország Izrael elleni közelmúltbeli támadására reagálva, ki kell terjedniük a Forradalmi Gárdára is - mondta hétfőn Hadja Lahbib belga külügyminiszter.

Az uniós tagállamok külügyminisztereinek luxembourgi tanácskozására érkezve Hadja Lahbib elmondta: egyelőre nincs megállapodás arról, hogy a gárdát milyen jogalapon lehetne felvenni a terrorista eredetűnek tekintett szervezetek szankciós listájára.

"Ezt most közösen fogjuk megvitatni. A szankciókat azonban ki kell terjesztenünk a ciszjordániai erőszakos izraeli telepesek ellen. Kiegyensúlyozottnak kell lennünk, és ügyelnünk kell arra, hogy ne vádoljanak minket kettős mércével" - mutatott rá a belga külügyminiszter.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő a tanácskozásra érkezve hangsúlyozta, hogy a napirend élén továbbra is Ukrajna támogatása áll, az uniós tagállamoknak meg kell vizsgálniuk, milyen módon nyújthatnak további katonai támogatást - legfőképpen a légvédelem területén - a háború sújtotta országnak.

"A tagállamokat arra kérjük, tegyenek meg mindent Ukrajna légvédelmének megerősítése érdekében. Kijevnek több lőszerre, indító- és elfogórakétára van szüksége a légvédelmi ütegekhez, továbbá növelni kell az ütegek számát" - jelentette ki.

Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter azt hangsúlyozta, hogy a tanácskozáson a katonai segély szállításának felgyorsítására kell összpontosítani, míg a holland külügyminiszter üdvözölte az Egyesült Államok pozitív döntését az ukrajnai segélycsomagról.
"Nemcsak az Európai Uniónak, hanem az Egyesült Államoknak is időben kell cselekednie, hogy a szükséges lőszert biztosítsuk Ukrajna számára" - jelentette ki.

Tobias Billström svéd külügyminiszter arról beszélt a tanácsra érkezésekor, hogy az Európai Unió következő szankciócsomagjának tartalmaznia kell az orosz olajat szállító tartályhajók "árnyékflottája" elleni lépéseket.

"A 14. szankciócsomag elfogadása az egyik legfontosabb dolog, bele kell, hogy építsük a cseppfolyósított földgázra vonatkozó behozatali tilalmat és az orosz árnyékflotta megfékezését célzó intézkedéseket" - jelentette ki.

A hétfői luxemburgi tanácskozáson az külügyminiszterek elsősorban Ukrajna légvédelmének megerősítéséről és a közel-keleti helyzetről, ezen belül az Iránnal szembeni szankciók kiterjesztéséről fognak tárgyalni, de napirenden van a szudáni háború is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!