Belga menekültügyi államtitkár: a munkavállaló menedékkérőknek hozzá kell járulniuk elhelyezési költségeikhez

Külföld, 2023.09.28

A munkát vállaló menedékkérőknek hamarosan pénzügyi hozzájárulást kell fizetniük a befogadóközpontokban való tartózkodásukért - jelentette be Nicole de Moor belga menekültügyekért és migrációért felelős szövetségi államtitkár csütörtöki sajtóközleményében.

A sajtóközlemény szerint 2011 óta jogszabály rendelkezik arról a lehetőségről, hogy a belga állam kötelezheti a dolgozó menedékkérőket, hogy járuljanak hozzá elhelyezési költségeikhez.

"A korábbi kormányoknak nem sikerült ezt a rendszert a gyakorlatban is működőképessé tenniük, ami részben az ellenőrzések hiányának köszönhető" - olvasható a közleményben.

Az államtitkár hangsúlyozta: "Úgy tisztességes, hogy a saját jövedelemmel rendelkező menedékkérők hozzájáruljanak elhelyezési és eltartási költségeikhez. Észszerű hozzájárulást kérünk, és ezzel továbbra is munkára ösztönözzük a menedékkérőket. Már jó ideje szilárdan elkötelezett vagyok amellett, hogy a menedékkérők aktivak legyenek a munkapiacon".

De Moor új rendelete az állami menekültügyi ügynökség és a társadalombiztosítási intézmények koordinációjért felelős központ közötti együttműködést írja elő a dolgozó menedékkérőkre vonatkozó adatok cseréje érdekében.

Az államtitkárság tervei szerint a menedékkérőktől kért járulékot a jövedelmükhez igazítják majd. Havi nettó 265 euró alatti kereset után nem kérnek hozzájárulást. A havi nettó 265 és 1000 euró között kereső menedékkérők esetében 35 százalékos, havi 1500 euró feletti kereset esetén 50 százalékos lenne a kifizetendő összeg aránya.

A menedékkérőket arra ösztönzik, hogy jövedelmükről maguk nyilatkozzanak abban a befogadóközpontban, ahol tartózkodnak. Ha ezt elmulasztják, magasabb hozzájárulást kell majd fizetniük.

A bejelentett intézkedést a pénteki minisztertanácsi ülésen vitatják meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!