Belga ügyészség: Antwerpen polgármestere ellen készülhetett merényletre a héten őrizetbe vett nyolc ember

Külföld, 2023.03.31

Bart De Wever, Antwerpen polgármestere és helyi rendőrőrsök ellen készülhetett terrorista merénylet végrehajtására a hétfőn Belgiumban egy terrorelhárítási művelet keretében őrizetbe vett nyolc gyanúsított - írta pénteken a The Brussels Times hírportál a belga ügyészségre hivatkozva.

Az elfogottak közül öten brüsszeli, hárman pedig antwerpeni lakosok, közülük néhányat szélsőséges iszlamistaként tart számon a rendőrség.

Pénteken a szövetségi ügyészség a sajtó megkeresésére megerősítette, hogy a csoport radikalizálódott fiatalokból áll, akik más támadások mellett De Wever megölését tervezték. Az antwerpeni polgármester egyben a jobboldali nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) párt vezetője is.

Az ügyészség szóvivője úgy nyilatkozott a helyi sajtónak, hogy "De Wever neve felmerült a nyomozati anyagban, de a potenciális elkövetőknek még nem volt konkrét tervük a merénylet végrehajtására".

A nyomozók szerint két különböző városban élő radikalizálódott fiatalok a gyanúsítottak, akik a közelmúltban léptek kapcsolatba egymással. Az egyik csoport vezetője egy 20 éves férfi, aki szerepel a terrorgyanús személyek listáján. A másik potenciális elkövető 19 éves, őt már két évvel korábban őrizetbe vették egy rendőrőrs elleni merénylet kitervelése miatt. A szövetségi ügyészség akkor döntött a csoport letartóztatásáról, amikor tudomásukra jutott, hogy fegyvereket próbálnak beszerezni terveik megvalósításához.

A hétfői házkutatások során a gyanúsítottak lakhelyén a rendőrség egy használaton kívüli lőfegyvert, valamint két légpuskát talált.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!