TV műsor

Belgiumban 20 év börtönbüntetésre ítéltek egy iráni diplomatát pokolgépes merénylet kitervelése miatt

Külföld, 2021.02.04

Belgiumban 20 év börtönbüntetésre ítéltek egy iráni diplomatát, aki pokolgépes merényletet tervelt ki teheráni vezetéssel szembenálló franciaországi mozgalom tagjai ellen - írta csütörtökön a helyi sajtó.

Asszadolla Asszadit, a bécsi iráni nagykövetség munkatársát, terrorista gyilkossági kísérlet" és "terroristacsoport tevékenységében való részvétel" miatt ítélte el a bíróság. Abban találták bűnösnek, hogy részt vett egy pokolgépes merénylet kitervelésében, amelynek célpontja az iráni vezetés ellen dolgozó mudzsahid mozgalom Párizs melletti 2018-as évi nagygyűlése volt, amelyen több ezer ember vett részt.

Az ügyészség a bíróságon bebizonyította, hogy Asszadi valójában iráni titkosügynök, aki a merényletet három bűntársával - egy belgiumi iráni házaspár és egy egykori disszidens iráni költő segítségével - tervelte ki.

Bűnösségét egy olyan felvétel is bizonyította, amelyen ő maga látható, ahogy robbanóanyagokat tartalmazó csomagot ad át a házaspárnak, akiket ugyancsak letartóztattak a belgiumi hatóságok, és csütörtökön, 15 illetve 18 év börtönbüntetésre ítélt a belga törvényszék. Harmadik tettestársuk 17 évet kapott.

A merénylet elkövetését a belga különleges védelmi erők akadályozták meg, a nagygyűlés napján feltartóztatták az autójával Párizsba tartó házaspárt.

A hírlapok szerint az iráni kormányzat az ítélet kihirdetése előtt bejelentette, hogy nem fogja elismeri a bíróság döntését, mivel a belga igazságszolgáltatási rendszer által kezdeményezett eljárás véleményük szerint "nem érvényes", hiszen Asszadi diplomáciai védelem jogosult.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!