Bemutatta jövőbeni pártját Andrej Kiska volt szlovák államfő

Külföld, 2019.06.17

Az Emberekért (Za ludí) nevet fogja viselni az az új szlovák politikai párt, amelyet Andrej Kiska volt szlovák államfő hoz létre a közeljövőben.

"Pártunk az Adjuk vissza Szlovákiát az embereknek jelszó jegyében kíván tevékenykedni" - jelentette ki Andrej Kiska hétfőn a közép-szlovákiai Besztercebányán megtartott sajtótájékoztatóján, amelyen bemutatta az általa szervezett politikai pártot.

Andrej Kiska ötéves elnöki megbízatása szombaton járt le. Kiskát a köztársasági elnöki bársonyszékben Zuzana Caputová váltotta fel.

"Arra van szükség, hogy tehetséges embereket vigyünk be a politikába. Szlovákiát vissza kell adnunk az embereknek" - hangsúlyozta Kiska újságírók előtt. Közlése szerint az Az Emberekért centrumpárt lesz. "Nem akarok sem a konzervatív, sem a liberális oldal felé orientálódni" - szögezte le a politikus. Pártja részletes és konkrét programját szeptemberben tervezi bemutatni a nyilvánosságnak.

A pártalapítási munka során elsősorban önkormányzati vezetőkkel, volt parlamenti képviselőkkel, diplomatákkal, valamint a tavalyi kormányellenes polgári tüntetések szervezőivel tervezi az együttműködést.

"Azokat az embereket akarjuk megszólítani, akik meg vannak győződve róla, hogy Szlovákiában mindenkit egyenlő esélyek illetnek meg. Alternatívát akarunk kínálni azoknak is, akik a mostani ellenzékben nem látnak alternatívát" - tette hozzá Kiska, hangsúlyozva: a párt célja a jelenlegi Smer-kormány leváltása. "Vissza akarjuk adni Szlovákiát az embereknek" - zárta az exelnök.

Kiska tervezett pártjának esetleges támogatottságát az elmúlt hetekben két országos közvélemény-kutatás is mérte. Ezek szerint az Emberekért támogatottsága 6-10 százalék között mozogna. Az Emberekért legközelebbi szövetségesének a mai legerősebb ellenzéki pártokat - Szabadság és Szolidaritás (SaS), Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) valamint a parlamenten kívüli Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a Progresszív Szlovákia és az Együtt koalíció - nevezte meg. Ugyanakkor ismételten élesen bírálta a korményzó Irány-Szociáldemokrata Pártot (Smer-SD), amely szerinte erkölcsi válságba sodorta az országot.

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia/Együtt koalíció nyerte Szlovákiában a májusi európai parlamenti választást. Szlovákia új elnöke Zuzana Caputová korábban a Progresszív Szlovákia alelnöke volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!